Krízisből megváltás

2021. december 15. 15:08

Máthé Zsuzsa
A karácsonyi születésnap 2021 éves történet, és mégsem kopott ki a szívünkből. Nem tudták elsodorni ilyen-olyan ideológiák, történelmi kataklizmák, gazdasági világválságok, divatok és áramlatok.

A betlehemi istállóban, állatok párája között egy aprócska élet sírt fel. Egy gyermek, aki megváltoztatja és megváltja a világot. Ha a jelenetre gondolunk, egy fiatal pár fáradt, de boldog arcát látjuk magunk előtt, amely egy cseppet sem mindennapi élethelyzetben – mai szóval krízisben – mert igent mondani az életre, amellyel különös kegyelemből megajándékozta a Jóisten, rá testálva az istengyermek felnevelésének élethivatását, felelősségét.

Vajon csak szívmelengető, kedves mese volna? Hiszen az erős, mindenható Isten miért is kellett hogy egy ilyen törékeny, magatehetetlen kisbabában mutassa meg arcát a világnak? Egy halandó testű apró emberben, aki harminc­három év múlva, élete teljében vérző testtel, kitaszítva végzi majd a Golgota keresztjén? Miért nem egy erős, felhőből alászálló, robusztus és sérthetetlen hős, egy igazi szuper­sztár jött el közénk, aki mögé lelkesen felsorakozhatott volna minden ember, akinek hírére elindult volna az egész világ Betlehem felé, nemcsak néhány pásztor és a napkeleti bölcsek? Helyette miért egy egyszerű, fiatal lány méhéből, a szülés kínjai közepette érkezett e világra, egy kiszolgáltatott csecsemő képében földre szállva az Isten, szabad választást engedve követésére?

Hogy is van ez? A mennyei krízisben micsoda hit kellett Máriának, hogy elhiggye földöntúli várandósságának okát, s mennyi hit kellett Józsefnek, hogy elhiggye mindezt Máriának? Mennyi hit kellett a pásztoroknak, akik úgy térdepeltek a kis Jézus körül, hogy semmit nem tudtak? S mennyi a napkeleti bölcseknek, akik bár mindent tudtak, amit az idő tájt tudni lehetett, egy jászolban fekvő újszülöttről hitték el, hogy a világ királya ő?

Nyitókép: Shutterstock 

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés