Majdnem biztos, hogy a 2006-os kormány tudatosan szűkítette a jövedelemkiáramlást

2021. december 13. 19:15

Szalai Piroska
Demokrata
Így közel kétszázezerrel dolgoztak kevesebben, vagy mentek át a fekete foglalkoztatásba. Interjú.

„2002-ben hivatalba lépett a baloldali-liberális kormány. A kiinduló helyzetet itt is 100 százaléknak vesszük. 

2006-ig folytatódott a reálérték-emelkedés. Aztán eljött 2006, a megtorpanás. A világgazdasági válság csak két évvel később ütött be, az átlagkeresetek reálértéke mégis már csökkent.

Megint az infláció rejtőzik a jelenség mögött?

A nominálbérek végig növekedtek, de az inflációs ráta felülmúlta a növekedést. 

Az akkori kormány tudatosan szűkítette a jövedelemkiáramlást?

Majdnem biztos. Ekkortól kezdődött újra a foglalkoztatás csökkenése is, bár ez nem volt szándékos. Közel kétszázezerrel dolgoztak kevesebben, vagy mentek át a fekete foglalkoztatásba. 2007-től 2010-ig stagnálást látunk az átlagkereset reálértékében, csökkenő foglalkoztatás mellett. Nyolc év alatt összesen 2,5 százalékponttal csökkent a keresetek reálértéke.

A polgári kormány 2010-ben hivatalba lépett, a kiinduló állapotot ismét 100 százaléknak vesszük. Rögtön emelkedés, majd némi visszaesés következett.

Az első emelkedés egyértelműen a jelentős családi adókedvezmények bevezetéséből fakad. 

Új gazdaságszemlélet van e mögött?

A családi adókedvezmény már 1989-ben megjelent hazánkban. Később viszont a kedvezmény összege érdemben nem nőtt, tehát leértékelődött, és a Grucsány-Bajnai korszakban az egy- és kétgyerekesektől még ezt is megvonták. Az új Orbán-kormány egyik első intézkedése volt a családi adókedvezmény jelentős megemelése. 

2012-ben kisebb visszaesés jött. Mi történt?

Ebben az évben az infláció magasabb volt, mint a bérnövekedés. Ez még az előző jegybankelnök időszaka.”

Nyitókép: Pixabay

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

2002 után a foglalkoztatás azért maradt alacsonyan, dacára annak, hogy a bérek nem igazán emelkedtek, és a minimálbér emelését sem vitték túlzásba, mert magasak voltak a munkára rakódó adó- és járulékterhek.

Közben Szlovákia bevezette az egykulcsos adót, és más kelet-európai országok is igyekeztek javítani a foglalkoztatási rátákon azzal, hogy a cégeknek is csökkentették az adókulcsait, valamint a munkára rakódó terheket.

Ebben a versenyhelyzetben aztán szépen lassan egyre hátrább kerültünk, egyre kevesebben akartak nálunk befektetni, munkahelyeket teremteni.

Nálunk a szocik úgy gondolták, hogy nem szállnak be ebbe, mert akkor nem lesz fedezet a szociális kiadásokra. Persze fedezet sosem volt rá, már 2002-ben sem. "Majd kinőljük a hiányt", mennyiszer hallottam ezt.

Amikor 2006-ban aztán szarba kerültek, mert az elbaltázott gazdaságpolitikájukat megkoronázták az áfa 20%-ra csökkentésével (azért, hogy megnyerjék a választást), akkor is részben úgy próbálták kompenzálni a kieső bevételt, hogy, többek közt, a bérre rakódó TB járulékot emelték. Ez további jövedelemátcsoportosítást eredményezett az aktívaktól az inaktívak felé.

Ettől csak még rosszabb lett az egész, 2007-ben már csak 1,1%-kal nőttünk, miközben a környékünkön mindenhol kétszámjegyű volt a gazdasági növekedés.

Az nem a véletlen műve volt, hogy 2007-8 környékére, miközben a 10 milliós Csehországban 5 millióan dolgoztak, nálunk a 4 milliót sem érte el a foglalkoztatottak száma. (Innen az egymillió új munkahely szlogen, thx to me :) )

Aztán 2009-ben már akkora foshalmazt sikerült összelapátolniuk, hogy Bajnai egyszerűen nem tehette meg, hogy ismét az aktív rétegtől szedi be a hiányzó összeget, ekkor végre csökkenteni kezdték a munkára rakódó terheket, bár túlzásba nem vitték a dolgot. 2010-ig akarták kihúzni, anélkül, hogy az állam nemhogy fizetésképtelenné váljon.

Ennyit a szofisztikált baloldali gazdaságpolitikáról, hogy mást ne is említsek (devizahitelek, stb...)

Én emiatt haragszom leginkább a baloldalra. A sok híres közgazdász koponyák mindegyike folyton az MSZP-SZDSZ körül őgyelgett, és aztán ezt hozták össze. Ennyire futotta a tenger sok észből, a nyugati egyetemeken szerzett diplomákból, meg a Világbankos gyakorlatból.

A lenézett, "populista", "bőgatyás" jobboldalnak kellett kirángatnia az országot abból az ördögi körből, amibe 1979 óta állandóan belekerült, hogy rendszeresen megszorítás, (a végefelé már választási ciklusonként, négyévente) aztán amikor marad egy kis pénz, akkor meg választások előtt ész nélkül kiszórni. Aztán kezdődik előröl az egész. Orbán Viktor és a Fidesz kormányzása kellett hozzá, mert sem az MSZMP, sem a nagyképű, mindenki másnál mindenhez jobban értő MSZP-SZDSZ-s politikai-, és gazdasági elit sem volt erre képes.

"A féltudású magyar elit. Egy 2007-es index cikk, ajánlom figyelmedbe."

Ismerem a cikket a féltudású magyar elitről, amely 1990 előtt kontraszelektálódott ki az egypártrendszer idején, és amelyik jól átmentette a politikai és gazdasági hatalmát 1990 utánra. Az MSZP-SZDSZ elit és az MSZMP elit közt nem volt éles váltás, max generációs jellegű.

Zárójelben hozzátenném, hogy az Indexen ugyan jelentek meg ilyen, meglehetősen felháborodott hangvételű cikkek, főleg 2006 után (furcsa is lett volna, ha nem), de az Index jellemzően mindig is a baloldali elitet támogatta. Tovább kellett volna látni az ideológiánál, és kurva keményen számonkérni az eredményeket. De ez nemhogy a baloldaltól, de még a magukat szabadelvű-liberálisként meghatározó értelmiségiektől sem reális elvárás.

Én is ettől tartok. A gazdaság szétbaszása adókkal, mert hogy ők igazságosabbak akarnak lenni, ezért adjunk több pénzt a mindenkinek.

Aztán, mivel a gazdasági sikerek elmaradnak, mert, főleg nálunk, baloldali kormányok alatt többnyire elmaradnak, akkor jön az ideológiai agymosás teljes mellszélességgel, mint az Usában. Valamivel muszáj elfedni a sikertelenséget, és mi mással lehetne, mint ezzel a megosztó ideológiával. Nők, transzok, kvótázás, buzi, travi-házasság, ami a csövön kifér. Te meg majd szégyellheted magad, mert fehér heteró férfi vagy, egy rohadék elnyomó, aki miatt a pátyolgatott kisebbségek szenvednek.

Tartok tőle, hogy ez a woke fos sajnos előbb utóbb elkerülhetetlenül megjelenik nálunk is, mert előbb utóbb a baloldal hatalomra jut, és másuk nincs, csak ez a nyugatról importált woke szemét.

Nem akartam külön kitérni az adózási morálra, hogy ne legyen túl terjengős az írásom. Egyértelműen rosszabb volt, mint most, de ez már a következménye volt a bérjövedelmek túladóztatásának. Mindenki trükközött, még a jól fizető szellemi munkát végzőknél is (info, mérnök stb...).

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés