Brüsszelben fizetnek az embereknek, hogy eladják az autójukat

2021. december 11. 21:53
A projekt elsődleges célja az, hogy javítsanak a város levegőminőségén, csökkentsék a dugókat és nyugodtabb városképet hozzanak létre.

A brüsszeli városvezetés fizetni fog azoknak a lakosoknak, akik eladják az autójukat és visszaadják a rendszámtáblájukat – írja a Brussels Times. Nem készpénzről van szó, hanem egy 500-900 eurós hitelkeretről, amit mindenki olyan környezetbarát közlekedési formára költ, amire csak akarja (legyen szó bérletről, bicikliről vagy taxiról).

A projekt elsődleges célja az, hogy javítsanak a város levegőminőségén, csökkentsék a dugókat és nyugodtabb városképet hozzanak létre. Akik bevállalják, először ingyen kipróbálhatnak több közlekedési alternatívát, hogy aztán a hitelkeretüket a számukra legmegfelelőbbre költsék.

Akik a kerékpáros verziót választják, azok ingyen részt vehetnek egy képzésen, ahol megtanulhatnak a városban biciklizni.

A hitelkeret mértéke az igénylő társadalmi helyzetétől is függ. Ha valaki fogyatékossággal él, akkor automatikusan a maximális 900 eurót kapja. A többi esetben az illető bevételétől függ, hogy mennyit kap: minél többet keres valaki, annál kisebb támogatást kap, de minimum 500 eurót.

Fotó: MTI/Mónus Márton

Összesen 94 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kíváncsi vagyok, hány brüsszeli tér meg 500-900 euróért cserébe.

Mondjuk megveszi az autót a szomszéd. Aztán az ő szomszédja. Autó nem lesz kevesebb, de jön a pénz ugyanazért az autóért akár többször is.

És mi lesz a használt autókkal? Hol adják el?

Az autó ettől még vandorolhat új rendszámmal. De szerintem is vad ötlet.

Nem tudom elképzelni, hogy ennek az intézkedésnek lesz bármi értelme is, azon kívül persze, hogy a Brüsszeli Geli fel tudja majd mutatni, hogy mennyire kibaszottul ződ.

Eleve Brüsszelben 500 Euró aprópénz, az ottani minimálbér harmada. Másrészt lemondani az autóról úgy, hogy visszaadod a rendszámot eléggé drasztikus döntésnek tűnik. Onnantól kezdve mindenhova tömegközlekedéssel kell járnod, nemcsak a munkába.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés