Fényben megtalálni a világosságot

III. évfolyam 49. szám | Meta - Jegyzet
2021. december 9.

Valentinyi Pál
A környezetemben egyre több kis közösség dönt úgy, hogy az adventi elmélyülést az egyéni lelki felkészülés mellett „fénykereső” csapatot formálva együtt is megéli. Biztos vagyok benne: látja Isten, hogy ez jó.

A Bibliában a fény elképesztően gazdag jelentést hordoz. A Teremtés könyve szerint első megszólalásában az Úr azt parancsolja: legyen világosság, és bizony lett is világosság. Az igazság, a bölcsesség, a biztonság és általában a jó szimbólumaként a fény képes rá, hogy utat mutasson az emberek előtt.

„Jöjjetek, járjunk az Úr világosságában!” Talán éppen ez az Ézsaiás próféta könyvében olvasható isteni gondolat indította cselekvésre más környékbeli közösségek mellett szülőfalum lakóit is, amikor adventi fénykeresésre hívogatták és hívogatják egymást egészen szenteste napjáig.

Nálunk, a galgamenti Domony községben a terv egyszerű. December elejétől karácsonyig mindennap egy újabb kivilágított, feldíszített ablak nyílik a falu valamelyik házában az adventi kalendárium mintájára. Az ötletgazdánál előre jelentkező ablakdíszítő család azt vállalja, hogy az adott napon feldíszíti és láthatóan feltünteti ablakában a rá eső számot. Hogy ez melyik nap hol található, a kereső csapat tagjai számára csak aznap derül ki, az ablakot ugyanis csak egy, a napi találkozás után megfejthető rejtvény alapján találhatják meg. Ildikó, a szervezést végző Huszárik Zoltán Művelődési Ház munkatársa a fénykereső csoport indulásával egy időben az intézmény közösségi oldalán is elérhetővé teszi a napi rejtvényt, hogy aki úgy szeretné, egyéni úton is felkereshesse az aktuális kalendáriumi ablakot.

A csapat ezen az estén is sikerrel jár, örömmel nyugtázzuk az aznapi ragyogó díszt. És bár ez egyáltalán nem kötelező elem, a házigazdák – ahogy ezt megelőzően egytől egyig – kisebb-nagyobb vendégséggel, süteménnyel és forró teával várnak bennünket, ami mellett szebben szól az ének, és szélesebbek a mosolyok is. Az ablakukat adók adventje különlegessé válik, hiszen nemcsak Krisztus születésének napjára készítik fel a lelküket, hanem a kiválasztott napjuk is egyszerre – legyen az akármilyen borongós, december eleji csütörtök – ünneppé válik.

Nyitókép: Shutterstock

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés