Magyarország és Észtország megvétózná az uniós adóreformot

2021. december 6. 16:05
A jelenlegi szabályokat 1997-ben dolgozták ki, és azóta nem igazították az új, 21. századi valósághoz – írja az EU Observer.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint globalizálódott és sokkal jobban kiterjedt a nemzetközi adóverseny az 1990-es évek végéhez képest, amikor a jogalkotók először dolgozták ki a szabályokat. Ezek miatt az uniós országok évente 160 milliárd euró adóbevételtől esnek el – emlékeztet az Euronews cikkében. 

A tagállamok most többéves huzavona után egy új szabályrendszert hoztak létre, amelyet nem túl ambiciózusnak, de legalábbis előrelépésnek neveztek”

 írja az EU Observer.

Az uniós pénzügyminiszterek kedden szavaznak az ún. adózási magatartási kódexről

Paolo Gentiloni, az EU gazdasági biztosa azonban a múlt héten azt közölte EP képviselőkkel, hogy Magyarország és Észtország blokkolja az új szabályok elfogadását. „Ha a szavazás nem sikerül, az megmutatja, hogy az egyhangú döntéshozatal nem működik”
– jelentette ki.

Az egyelőre nem derült ki, mi motiválhatta Észtországot és Magyarországot az új szabályrendszer blokkolására.

Korábban ugyanez a két ország ellenezte a globális minimumadóra vonatkozó javaslatot, bár Észtország végül mégis csatlakozott a globális minimális társasági adó kezdeményezéshez. Az OECD azzal indokolta a globális minimális társasági adót, hogy felszámolják a minimális adókulccsal dolgozó adóparadicsomokat és ezáltal a szerintük káros adóversenyt is – írta meg az Euronews.

Fotó: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

 

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés