Újabb jogtudós ítéli el az ellenzék alkotmányozási terveit

2021. december 6. 15:29
„Akárhogyan is, nem jó kísérletezni az egyszerű többséggel történő alkotmányozással” – szögezte le az ELTE jogi karának egyetemi tanára.

Karácsony András, az ELTE jogi karának egyetemi tanára arra hívta fel finoman a figyelmet a Hungarian Conservative részére írt angol nyelvű tanulmányában, hogy a kétharmados Alaptörvényt szimpla többséggel módosítani súlyos döntés lenne, analógiaként a náci Németországot emlegeti.

Mint kiemelte, a törvény alkalmazása mindig előzetes jogértelmezést feltételez. A XIX. századbeli jogtudósra, Friedrich Carl von Savignyra hivatkozva arra emlékeztet, hogy új törvényt szimpla jogi értelmezés útján nem lehet létrehozni, csak egy meglévőt újradefiniálva. Ehhez képest jó tudni, hogy a német nemzetiszocialisták a weimari alkotmányt valójában soha nem helyezték hatályon kívül, egyszerűen a meglévőt értelmezték újra. Nem törvényhozás, hanem értelmezés útján.

Mint írja: ha a jelenlegi Alaptörvényt törvénytelennek tekintjük, akkor bizony az ezt törvénytelennek minősítő határozat is az. Sőt, az ennek alapján felálló, egyszerű többségen alapuló Országgyűlés is jogtalan. 

Az egyszerű többséggel történő alkotmányozás vagy pusztán politikai duma, vagy a politikai káosz előjele”

– írja Karácsony András, hozzátéve: „akárhogyan is, nem jó kísérletezni az egyszerű többséggel történő alkotmányozással”.

Korábban a feles alkotmányozást kritizálta többek között Magyar György ügyvéd, a Medgyessy-kormány igazságügyi minisztere, Bárándy Péter, valamint Schiffer András volt országgyűlési képviselő is. 

Nyitókép: Facebook 

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nincs is Alkotmányunk....

Geli a kiskarácsony, ez a jogtudós a NagyKarácsony, és van a
Mégnagyobb KARÁCSONY. Az amelyik az LGTben zenél.

"új törvényt szimpla jogi értelmezés útján nem lehet létrehozni"

Dehogynem! Csak egy Oxfordi Értelmezőszótár kell hozzá.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés