Kadhafi fia mégis indulhat az elnökválasztáson egy bíróság döntése szerint

2021. december 03. 07:08

Szaif al-Iszlám Kadhafit azzal a váddal ítélték halálra 2015-ben, hogy az apja hatalmának megdöntésére 2011-ben kitört felkelés idején békés tüntetők meggyilkolására buzdította a hatóságokat.

2021. december 03. 07:08
null

Egy líbiai bíróság érvénytelenítette csütörtökön a központi választási bizottság azon döntését, hogy Szaif al-Iszlám Kadhafi, a néhai diktátor fia nem indulhat a december 24-ére kitűzött elnökválasztáson – jelentették helyi médiumok.

A választási bizottság azzal indokolta november végi döntését, hogy a 49 éves Szaif al-Iszlám Kadhafit távollétében 2015-ben halálra ítélte egy tripoli törvényszék. A bizottság további huszonnégy jelöltet zárt ki akkor az elnökválasztásból.A Kadhafi fiú megtámadta a döntést az ország déli részén található Szabha tartomány egyik bíróságán.

Az indulás még most sem biztos

A bíróság egy hétig nem tudott összeülni, mert az intézmény épületét körbevették fegyveresek, és nem engedték belépni oda a bírókat. A jelentésekből nem derült ki, hogy a bíróság mire hivatkozva érvénytelenítette a választási bizottság döntését.  Azonban még most sem biztos, hogy Szaif al-Iszlám Kadhafi indulhat a választáson, mert ezt a bírósági döntést is meg lehet támadni – jegyezte meg az AP hírügynökség.

Szaif al-Iszlám Kadhafit azzal a váddal ítélték halálra 2015-ben, hogy az apja, Moammer Kadhafi hatalmának megdöntésére 2011-ben kitört felkelés idején békés tüntetők meggyilkolására buzdította hatóságokat.

(MTI)

Nyitókép: Wikipédia

Kapcsolódó cikkek

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MayorAnna
2021. december 03. 10:31
Kadhafi elnöksége a líbiai nép érdeke. Ha már az apját mocskos módon elárulták.
Gyzoltan
2021. december 03. 08:35
Kadhafi neve, Líbia évek óta tartó zavaros viszontagsága után, akár nyerőnek is bizonyulhat. A politika, a politikusaink, a kirekesztő, kisajátított média bűne, hogy oly kevés tényleges ismeret jutott el hozzánk Kadhafi Líbiájáról... Sokak döbbennének meg a valós tájékoztatás esetén...
Istók3
2021. december 03. 08:02
Hát akkor nem marad más, le kell lőni.
békalepcse
2021. december 03. 07:49
Az internácik nem hagyhatták líbiát működőképesen, mégvaz emelékét is el akarják törölni Kadhafinak. Kiderülne egy országot lehet jól is kormányozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik