Kadhafi fia mégis indulhat az elnökválasztáson egy bíróság döntése szerint

2021. december 3. 7:08
Szaif al-Iszlám Kadhafit azzal a váddal ítélték halálra 2015-ben, hogy az apja hatalmának megdöntésére 2011-ben kitört felkelés idején békés tüntetők meggyilkolására buzdította a hatóságokat.

Egy líbiai bíróság érvénytelenítette csütörtökön a központi választási bizottság azon döntését, hogy Szaif al-Iszlám Kadhafi, a néhai diktátor fia nem indulhat a december 24-ére kitűzött elnökválasztáson – jelentették helyi médiumok.

A választási bizottság azzal indokolta november végi döntését, hogy a 49 éves Szaif al-Iszlám Kadhafit távollétében 2015-ben halálra ítélte egy tripoli törvényszék. A bizottság további huszonnégy jelöltet zárt ki akkor az elnökválasztásból.A Kadhafi fiú megtámadta a döntést az ország déli részén található Szabha tartomány egyik bíróságán.

Az indulás még most sem biztos

A bíróság egy hétig nem tudott összeülni, mert az intézmény épületét körbevették fegyveresek, és nem engedték belépni oda a bírókat. A jelentésekből nem derült ki, hogy a bíróság mire hivatkozva érvénytelenítette a választási bizottság döntését.  Azonban még most sem biztos, hogy Szaif al-Iszlám Kadhafi indulhat a választáson, mert ezt a bírósági döntést is meg lehet támadni – jegyezte meg az AP hírügynökség.

Szaif al-Iszlám Kadhafit azzal a váddal ítélték halálra 2015-ben, hogy az apja, Moammer Kadhafi hatalmának megdöntésére 2011-ben kitört felkelés idején békés tüntetők meggyilkolására buzdította hatóságokat.

(MTI)

Nyitókép: Wikipédia

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés