Új pártvezetőt és kormányfőt választ az Osztrák Néppárt Kurz és Schallenberg helyére

2021. december 3. 10:46
A konzervatívok olyan vezetőt keresnek, aki egy személyben látja el mindkét tisztséget.

Schallenberg, aki karrierdiplomata és Kurz közeli szövetségese, kevesebb mint két hónapja került a kormány élére, amikor Sebastian Kurz lemondott, miután az osztrák ügyészi hivatal bejelentette, hogy több ember, köztük ellene is nyomozást indított megvesztegetés és befolyással üzérkedés gyanújával.

Kurz cáfolta a gyanút, de a Néppárt koalíciós partnere, a Zöldek, akkor a kormányfő lemondását követelte.

 A 35 éves Sebastian Kurz mindeddig megmaradt az Osztrák Néppárt vezetője, de csütörtökön – arra hivatkozva, hogy szeretne több időt tölteni a családjával – azt jelentette be, hogy teljesen visszavonul a politizálástól. Pár órával később Schallenberg és Kurz másik szövetségese, Gernot Blümel pénzügyminiszter – aki ellen egy másik korrupciós gyanú miatt folyik nyomozás –, szintén bejelentette, hogy távozik tisztségéből.

Schallenberg szerint a kancellári és a pártelnöki tisztséget egy személynek kell betöltenie

Az ugyancsak ártatlanságát hangoztató Blümel és Kurz is

azzal indokolta döntését, hogy nemrég született kisgyereke.

Schallenberg ugyanakkor azzal érvelt, hogy a kancellári és a pártelnöki tisztséget ugyanannak a politikusnak kell betöltenie. Kurz, aki a többi között az illegális migrációt elutasító és a bevándorlást szigorító álláspontot képviselt, először 2017 decemberétől 2019 májusáig volt kancellár, majd 2020 januárjától 2021 októberéig töltötte be ismét ezt a tisztséget.

Több osztrák médium arról számolt be, hogy jelenleg Karl Nehammer belügyminiszter a legesélyesebb a kancellári poszt betöltésére. Werner Kogler alkancellár – a Zöldek politikusa – csütörtök este az osztrák sajtóban pozitívan nyilatkozott Nehammer esetleges kancellár-jelöltségéről. Johanna Mikl-Leitner, Alsó-Ausztria befolyásos néppárti kormányzója, szintén csütörtök este, nyíltan támogatásáról biztosította Karl Nehammer esetleges miniszterelnöki jelölését.

(MTI) 

Nyitókép: Tobias Steinmaurer / APA-PictureDesk / AFP

 

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés