Megalakult a Kisgyermekesek Érdekvédelmi Szövetsége

2021. december 2. 15:20
Július elsejével lépett hatályba a „kismama-szövetkezetek” alapításáról szóló jogszabály, és a már működő öt szövetkezetből négy lépett érdekvédelmi szövetségbe.

Megalakult a Kisgyermekkel Otthon Lévők Szövetkezeteinek Országos Érdekképviseleti Szövetsége (Kisgyermekesek Érdekvédelmi Szövetsége) szerdán Budapesten. Csomai Eszter, a szövetség megválasztott elnöke az MTI-nek elmondta, július elsejével lépett hatályba a „kismama-szövetkezetek” alapításáról szóló jogszabály, és a már működő öt szövetkezetből négy lépett érdekvédelmi szövetségbe.

Ezekben a szövetkezetekben

olyan szülők dolgozhatnak, akik gyest, gyedet kapnak.

Az új szövetkezeti forma segíti őket abban, hogy könnyebben visszatérhessenek a munkaerőpiacra, hiszen rugalmas, részmunkaidős foglalkoztatást tesz lehetővé – ismertette.

A szövetkezeti foglalkoztatás a meglévő munkaviszonyt nem érinti, pluszjövedelmet biztosít, és

kedvezőbbek az adózási feltételek, hiszen kizárólag a 15 százalékos jövedelemadót kell megfizetni

– mondta. Csomai Eszter hozzátette, az érdekképviseleti szövetségi formának köszönhetően a szövetkezetek egymást támogatva még hatékonyabbak tudnak lenni, szélesebb körben megismertetni ennek az atipikus foglalkoztatási formának az előnyeit a társadalommal.

Mit mondott Kósa Lajos?

Kósa Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő, az Országos Szövetkezeti Tanács (OSZT) elnöke arról beszélt, hogy a kismama-szövetkezetek működése hasonló lesz a már évek óta meglévő diák- és nyugdíjas-szövetkezetekéhez. Példaként elmondta, az iskolaszövetkezeteket tömörítő DiákÉSZ nyilvántartása szerint 200 ezer diák dolgozik a tagszervezeteken keresztül, és a nyugdíjas-szövetkezeteken keresztül munkát vállalók is több tízezren vannak.

Kósa Lajos arra számít, hogy a kismama-szövetkezeti formában is 50 és 100 ezer közötti lesz a foglalkoztatási létszám.

A magyar munkaerőpiacnak az atipikus foglalkoztatási forma nagyjából a tíz százalékát fedi le – mondta az OSZT elnöke, hozzátéve: a jelenlegi piaci igényeknek a 70-80 százalékát tudják kihasználni.

Hozzátette: Magyarországon jelenleg 4,6-4,7 millió embernek van munkaviszonya, közülük 130 ezren kölcsönzött munkaerőként dolgoznak, szövetkezeti formában nagyjából 300 ezren dolgozhatnának, tehát van még „felfutása” ennek a foglalkoztatási formának. Kósa Lajos elmondta, ha a most megalakult érdekképviseleti szövetség az OSZT tagja lesz, információval, szervezésben, a szövetkezeti munkavállalás könnyítésében tudnak segíteni új tagjuknak.

(MTI)

Nyitókép: Pixabay

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Remélem, hogy fellépnek a kisgyerekek beoltatása ellen a Pfizer kotyvalékkal.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés