Egy pillanatig sem voltam féltékeny Danira – Gyurta Gergely a Mandinernek

2021. november 9. 15:45

Írta: Sal Endre
Ez a kisgyurtázás az egyetlen, ami sokáig bosszantott. Például amikor 2010-ben világbajnoki bronzérmes lettem, akkor is sok helyen úgy mondták be a hírt, hogy érmet nyert a kisebbik Gyurta – mondja a 30 éves Gyurta Gergely, aki 2009 óta felnőtt válogatott úszó, Gyurta Dániel testvére.

Ön, a bátyjával, az olimpiai bajnok Gyurta Dániellel együtt akkor kezdett el úszni, amikor a legendás edző, Széchy Tamás még dolgozott. Milyen emlékei vannak az úszópápáról?

Én akkor hét-nyolc éves voltam – kezdi Gyurta Gergely. – Arra emlékszem, hogy az edzéseken ott ült a baseballsapkájában a lelátón, s figyelte mit csinálunk. Meg arra is, hogy apukám hosszan, olykor három-négy órán át beszélt vele telefonon, pontosabban ennyi ideig hallgatta, amit Tamás bácsi mondott. Később mesélte, hogy a bölcsességeit, tanácsait a mai napig felidézi magában.  

Fel sem merült, hogy Gyurta Dánielhez hasonlóan mellúszó lesz önből is?

Azt mondják, ha fiatalon tudsz vegyest úszni, akkor később egyik úszásnemmel sem lesz gondod. Én is vegyesre készültem gyerekként és 12 évesen 24 éves országos csúcsot döntöttem meg vegyesúszásban. Aztán az is kiderült, amíg Dani a mellúszásra született, az én alkatom és izomzatom a hosszú távú gyorsúszásra kiválóan alkalmas, a mellre nem. Így dőlt el, hogy

soha nem versenyeztünk egymás ellen.

Őszintén mondja meg: soha nem zavarta, hogy bár ön is válogatott úszó, az eredmények miatt mindenki Danit ajnározta?

Soha, egy pillanatig sem voltam féltékeny Danira.

Az sem idegesítette, hogy az újságok, televíziók is legtöbbször Kisgyurtának nevezték?

Ez a kisgyurtázás az egyetlen, ami sokáig bosszantott. Például amikor 2010-ben világbajnoki bronzérmes lettem, akkor is sok helyen úgy mondták be a hírt, hogy érmet nyert a kisebbik Gyurta. Sokat küzdöttem azért, hogy végre Gyurta Gergelynek hívjanak, s azt hiszem, sikerült is elérnem az eredményeimmel, hiszen az évek alatt Európa-bajnoki aranyérmes, világbajnoki bronzérmes lettem.

A tokiói olimpia után azt nyilatkozta, még egy ideig folytatja az úszást. Pontosan meddig?

Jelenleg napi egy edzésen van, aztán december 8-án orrműtétem lesz, ami miatt viszont nem indulok a rövid pályás magyar bajnokságon. Pont a múltkor számoltam utána, 2009 óta vagyok felnőtt válogatott úszó, s az is biztos,

lassan vége a pályafutásomnak.

Most azt mondom, a jövő évi nagymedencés világbajnokságon még elindulok, ha sikerül megfelelően felkészülnöm. Dani tanácsát is kikértem, ő is azt mondta, csináljam, miért ne?

A képen: Gyurta Gergely a 400 méteres vegyesúszás döntőjében a glasgow-i rövidpályás úszó Európa-bajnokságon 2019. december 5-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Hosszú éveken át tréningezett Franciaországban. Megérte?

Még 2015 szeptemberében mentem ki Franciaországba és kisebb megszakításokkal négy évig éltem és úsztam ott. Szakmai szempontból jó döntést hoztam, ám lelkileg nagyon megviselt, hogy nem volt ott a családom és egyszerűen hiányzott Magyarország.   

Habár naponta tíz kilométernél is többet úszik, a tanulópadban sem tétlenkedik. Ha jól tudom, a második diplomájára készül…

Kereskedelmi és marketing szakon szereztem meg az első diplomámat, most pénzügyi és számvitel szakon készülök államvizsgára, de azt is eldöntöttem, elkezdem a vadgazdálkodási szakot is, mert az érdekel a legjobban.

Erdésznek készül?

Világ életemben erdésznek készültem, de azt csak Sopronban és nappalin tanulhattam volna, ez pedig nem fért bele az úszás mellett. De ez a vadgazdálkodási, mérnöki diploma valami hasonlót nyújt. Imádom a természetet, az állatokat, az erdőt.

Nem akarok a magánéletében vájkálni, de mit lehet tudni még a civil Gyurta Gergelyről?

Van párkapcsolatom és én szeretnék fiatalon édesapa lenni, nem akarom, hogy életkorban sok-sok generáció válasszon el a gyermekeimtől. Örülök, hogy Gyura vagyok és annak, hogy

a szüleimtől olyan konzervatív nevelést kaptunk Danival együtt, amelynek az alapja az alázat és a tisztelet mások iránt.

A mi családunk katolikus família, a vallás is jelen van az életünkben, hiszen már a nagymamánál is azt láttuk, hogy minden vasárnap megy misére.  

Hogyan érintette, amikor Gyurta Dániel visszavonult?

Sokként ért. Nagyon sajnáltam, persze tudtam, hogy neki így jobb, de kicsit önző módon eluralkodott rajtam, hogy akkor velem mi lesz? Amióta az eszemet tudom mindig egy szobában laktunk a világversenyeken és az edzőtáborokban, sokáig nehezen szoktam meg, hogy ő már nem jön, a nagy versenyeknél pedig nincs a vízben, hanem a lelátón ül, olykor öltönyben, nyakkendőben.

A képen: Gyurta Gergely a férfi 1500 méteres gyorsúszás előfutama után a budapesti vizes Európa-bajnokságon a Duna Arénában 2021. május 18-án. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Úszásban ő az eredményesebb Gyurta, de van olyan az élet más területén, ahol ön a jobb?

Soha nem rivalizáltunk, ezért ezen nem is gondolkoztam még. Az biztos, hogy

a számítógépes játékokban jobb vagyok,

no meg, ha olyan kedvem van, kirakok egy kétezer darabos puzzlét. Dani nem szeret vele pepecselni.

Ha azt mondom, 40 éves korára lesz felesége és két gyereke, aláírná?

Most aláírnám. Olyan életet szeretnék élni, mint a szüleim, akik mindent megadtak nekünk. Szeretet, biztonságot. Ezt akarom tovább adni az én gyerekeimnek is. Mihamarabb…  

***

A Gyurta-fivérek azt is elmesélték a lenti videóban, hogy életük melyik napját cserélnék el a másikkal:

 

A nyitóképen: Gyurta Gergely. Fotó: Ficsor Márton

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés