Az ellenzéknek tökéletes kampány kell, hogy 2022-ben nyerhessen

2021. november 30. 11:39

Tóth Csaba
24.hu
Könnyű leírni, mit kell csinálni, sokkal nagyobb feladat azonban mindazt megvalósítani. Interjú.

„A kitartással a monotóniatűrésről is beszél: ez a képesség nem látszik az ellenzéknél. Míg a Fidesz kiválaszt, megtart, tűzön-vízen átvisz ügyeket, az ellenzék olykor naponta ejti ezeket. Ennek mi az oka? Túl nagy az értelmiségi befolyás? Politikusi gyengeség? A hiúság győzelme a cél felett?
A monotóniatűrés áldozatokkal jár. Például azzal, hogy a jelölt nem feltétlenül a saját, hanem a pártközpont üzenetét mondja. Ezt az áldozatot sokkal ritkábban hozza meg a politikus, ha nem hisz a győzelemben. A siker reménye viszont megteremtheti ezt a képességet, hiszen, ha lehet vele nyerni, a politikus sokkal inkább vállalja majd. Ha azt látja, mindegy, akkor nem hoz az autonómiáját érintő áldozatot, inkább azt mondja: ami a szívemen, az a számon. Az is fontos, hogy talán a DK-n kívül nem láttam olyan pártvezetést, amely érdemben számonkérné a stratégia követését, a feladatok teljesítését. Legfőként persze akkor nehéz tűrni a monotóniát, ha valójában ki sincs találva, mit kéne ismételni.

A 2019-es önkormányzati kampányban már fegyelmezettebbek voltak az ellenzéki szereplők, miután érezték a siker lehetőségét?
Igen. Például a DK a saját jelöltjének előválasztási veresége után beállt Karácsony Gergely mögé. Ez világos politikai logika: inkább leszek hatalmon lévő koalícióban második erő, mint az ellenzékben bármi.

A könyvében elemzett kampányok közül az első a 2002-es Medgyessy-kampány, az utolsó pedig a 2020-as Biden-kampány, miközben nincs benne fideszes siker. Eddig nem volt tökéletes Fidesz-kampány?
Ez a kötet végtelenül szubjektív. Azok a kampányok szerepelnek benne, amelyekről érdemben tudok nyilatkozni. Ezért van benne például több liberális kampány, amelyekre van személyes rálátásom, s ezért nincs benne Fidesz-kampány, amire ez egyáltalán nem igaz.”

Nyitókép: YouTube

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Magyarországon a választási győzelemhez az NVB kell, akik jópénzér-pálinkáér lepapíroznak egy kétharmadot, oszt jónapot!

"magyarok élni akarnak,és jól "

Ti nem magyarok vagytok, csak szarházi ingyenélő tolvajok.
A magyarok szorgalmasan dolgoznak és nem lopnak, tudod, NER-élősködő?

Márki-Zay Péter tökéletes kampánygurunak bizonyult eddig.

És az MIÉRT LENNE JÓ?
Mármint MAGYARORSZÁGNAK?
Nos?

Jól érzékeli a vágyait. De csak vágyak maradnak.
Az ellenzék olyan helyzetbe labirozta magát a gyermekvédelmi törvénnyel, amiből nem lehet jól kijönni.
Tegnap az egyikük azt mondja, majd ezután alakítják ki az álláspontjukat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés