„Ez esetben ő már a második, nem?”

Egy héten belül másodszor is megválasztották Svédország első női miniszterelnökét

2021. november 29. 20:15
Anderssont a múlt héten egyszer már megválasztotta a parlament, de mindössze hét órával ezt követően le is mondott.

Ismét Magdalena Anderssont választotta miniszterelnökké Svédországban a parlament hétfőn, így hivatalosan is ő lehet az első nő a kormány élén az ország történetében.

A Szociáldemokrata Párt vezetőjének ezúttal 101 képviselő szavazott bizalmat, 173 ellenszavazat és 75 tartózkodás mellett. A svéd törvények szerint a miniszterelnököt akkor választják meg, ha a 349 képviselőből 175-nél – az abszolút többségnél – kevesebb szavaz ellene.

Anderssont a múlt héten egyszer már megválasztotta a parlament, de mindössze hét órával ezt követően le is mondott, miután a Zöld Párt kilépett a kormánykoalícióból az ellenzék által benyújtott alternatív költségvetési tervezet elfogadása miatt. Ezért hivatalosan be sem tudták iktatni kormányfőként.

Az új miniszterelnök várhatón kedden mutatja be egypárti kormányát a királynak, és ezzel hivatalba is lép.

Magdalena Andersson – akkori pénzügyminiszter – november közepén kapott kormányalakítási megbízást a házelnöktől. Az országban júniusban alakult ki kormányválság, miután az előző, szintén szociáldemokrata miniszterelnök, Stefan Löfven hétéves kormányzás után június végén elveszítette az ellene benyújtott bizalmatlansági indítványt. Svédországban a tervek szerint 2022. szeptember 11-én tartanak parlamenti választásokat.

(MTI)

Nyitókép: Stockholm, 2021. november 29.
Magdalena Andersson svéd pénzügyminiszter, a Szociáldemokrata Párt elnöke (k) mosolyog, miután újra megválasztották miniszterelnöknek a stockholmi parlamentben 2021. november 29-én. 
MTI/AP/TT Hírügynökség/Jonas Ekströmer/TT

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés