Soltész Miklós: Magyarország a keresztény közösségek megmaradását támogatja mindenhol

2021. november 28. 15:51
Az államtitkár elmondta: a magyar kormány a Hungary Helps programon keresztül három támogatást valósított meg a Nyugat-Balkánon.

A keresztény közösségek megmaradását tartja szem előtt a magyar kormány, amikor segítséget nyújt a külföldi keresztény közösségnek – hangsúlyozta Soltész Miklós. A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta:

a magyar kormány a Hungary Helps programon keresztül három támogatást valósított meg a Nyugat-Balkánon.

Mint mondta, a magyar kormány fontosnak tartja mind az üldözött keresztényeknek, mind pedig azoknak a keresztény közösségeknek a segítését, amelyek bajba kerültek, nehéz körülmények között élnek és a megmaradásukért küzdenek.

Kollégium, könyvtár és egy katedrális építését is támogatja a kormány

Budapest ezúttal a boszniai Mostarban két projektet támogatott. Soltész Miklós emlékeztetett arra, hogy szimbolikus jelentéssel bír az, hogy magyar katonák éppen huszonöt évvel ezelőtt kezdték el a felrobbantott mostari híd rendbetételét, és segítettek abban, hogy a boszniai háború után az ott maradt népek meg tudjanak békélni. Most egyrészt

egy kollégium tornaterem építését támogatta 24,5 millió forinttal a magyar kormány,

másrészt pedig a bosnyák, muzulmán területen az 1992-1995-ös boszniai háború idején porrá zúzott ortodox szerb katedrális ismételt felépítéséhez nyújtott szintén 24,5 millió forintos támogatást Budapest – részletezte az államtitkár. Hozzátette, a katedrális felépítését nagyrészt Szerbia finanszírozza, de Magyarország is hozzájárul egy kicsit.

A Podgoricához közeli Tuziban egy római katolikus vallású albán közösség szeretne a ferences kolostornál egy könyvtárat újjáépíteni, amihez a magyar kormány 24,5 millió forintos támogatást nyújt,

és ezzel nemcsak a könyvtár, hanem egy közösségi hely kialakítását is támogatja,

hiszen az épület nemcsak a könyveknek, hanem közösségi eseményeknek is helyet adna.

Magyarországnak fontos a balkán

Soltész Miklós rámutatott, hogy Magyarország számára kiemelten fontos a balkáni térség, mindegyik országgal igyekszik jó kapcsolatot ápolni. Ez az utóbbi években

főleg gazdasági és politikai együttműködésben nyilvánult meg

– magyarázta, majd úgy folytatta: de ezeken kívül fontosak azok az egyházi kapcsolatok is, amelyek a keresztény közösségeken keresztül érkeznek.  

„Abban a korban, amelyben most élünk, ahol nagymértékben más ideológiák próbálják a kereszténységet visszaszorítani, nekünk fontos, hogy ezek a közösségek összetartsanak” – húzta alá az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár.

(MTI)

Nyitókép: Facebook

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés