Timmermans beismerte, a glasgow-i klímacsúcs nem hozott megoldást

2021. november 24. 16:15
Az uniós biztos ugyanakkor pozitívan értékelte, hogy a találkozó „nagyfokú ambícióról tett tanúbizonyságot”. A Fidesz EP-képviselője szerint az unió klímavédelemnek álcázza a rezsiárak emelkedését.

A glasgow-i klímacsúcs nem oldotta meg az éghajlatváltozás kérdését, azonban nagyfokú ambícióról tett tanúbizonyságot azzal, hogy a párizsi megállapodás törekvéseit közös célként határozta meg – jelentette ki Frans Timmermans, a Zöld megállapodás végrehajtásáért felelős uniós biztos.

Eldöntötték, mekkora lehet a globális felmelegedés nmértéke

Timmermans, az Európai Parlament ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének Glasgowban rendezett 26. ülése (COP26) eredményeiről szóló uniós parlamenti vita keretében elmondta:

az értekezlet a legmagasabb szintű célokat határozta meg, azt például, hogy a globális felmelegedés mértéke nem haladhatja meg a 1,5 fokot. 

A COP26-ra úgy indultunk, hogy a világ a 2,7 Celsius-fokos felmelegedés felé halad, ami túl sok, de sokkal kevesebb, mint a 3-4 Celsius-fokos felmelegedés, amely felé haladtunk a párizsi klímacsúcs idején – tette hozzá.

A szén- és fosszilis tüzelőanyag-támogatások fokozatos leépítéséről szóló megegyezést sikernek minősítette, de hozzátette, hogy az eredeti célkitűzéshez – a fokozatos megszüntetéshez – hasonlítva csalódást okozott. Felhívta a figyelmet, hogy az afrikai kontinenssel történő együttműködés kulcsszerepet játszik a klímacélok elérésében.

„Támogatnunk kell Afrikát az energiafelhasználás átalakításában és a természetes energiaforrások megtalálásában, illetve azok finanszírozásában”

 – tette hozzá.

Timmermans kitért arra is, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelemben az Európai Unió globális vezető és hídépítő szerepet tölt be. „Éghajlat-politikai diplomáciánk, a Japánhoz, Kínához és Törökországhoz hasonló országokkal folytatott párbeszédünk hozzájárult ahhoz, hogy a főbb kibocsátók fokozzák ambicióikat. Ezen országok mindegyike ki fogja alakítani és fel fogja gyorsítani a saját zöld átállását” – mondta. 

A Fidesz-EP-képviselője szerint az EU klímavédelemnek álcázza a rezsiárak emelkedését

Tóth Edina, a Fidesz európai parlamenti képviselője felszólalásában elmondta: nagy célokkal indult a COP26, de eredménye csak „törékeny” megállapodás lett.

Véleménye szerint csakis közös fellépéssel lehet gyorsítani az éghajlatváltozás elleni folyamatokat. Emlékeztetett azonban, hogy míg az EU a károsanyag-kibocsátás 9 százalékáért felelős,

az Európai Bizottság a „legdrasztikusabb” lépéseket javasolja az uniós tagállamoknak: a gépkocsi- és lakástulajdonosokat akarja megadóztatni „klímavédelemnek álcázva a rezsiárak emelkedését.” 

„Ez az aránytalanság versenyképességünket is veszélyezteti, nem hagyhatjuk polgárainkat kiszolgáltatni a klímavédelem örvén, míg globális partnereink jóval kevesebbet tesznek környezetünk megóvásáért” – jelentette ki.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője csalódását fejezte ki a glasgow-i értekezleten elért eredmények miatt. Mint mondta, a klímaváltozást illetően továbbra is aggasztó belegondolni, milyen bolygót örököl a fiatal nemzedék. Míg a klímacsúcs nem teljesítette az ahhoz fűzött eredményeket, több tekintetben sikerült részsikereket elérni - tette hozzá.

(MTI)

Borítókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Majd a demokrácia csúcs eredményesebb lesz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés