Jön a lezárás Szlovákiában?

2021. november 23. 21:58
Éjszakai kijárási tilalom, kárpótlás a vállalatoknak, előnyben az oltottak – két hétig tartó lezárásról dönt a héten a szlovák kormány a járvány terjedésének megakadályozása érdekében.

A tervezett három helyett csupán két hétig tarthat a teljes lezárás Szlovákiában – közölte a DenníkN hírére hivatkozva a Parameter.sk. A szlovákiai hírportál közölte, a koalíciós pártok hétfőn este megállapodtak egy előzetes kompromisszumban, a bevezetendő járványügyi intézkedéseket illetően.

A megállapodás két alapvetése szerint az iskolákat nem zárják be országosan, a szigorodó intézkedésekkel kapcsolatban pedig kártérítést kaphatnak bizonyos vállalkozók. További a részletek azonban még változhatnak. Az új intézkedéseket szerdán fogadhatja el a szlovák kormány, és már csütörtöktől vagy péntektől életbe léphetnek.

A részleges lezárás részét képezi az éjszakai kijárási tilalom,

valamint a hotelek, éttermek, kávézók, fodrászatok és fitneszközpontok bezárása. Egyelőre nem tisztázott, hogy az új szabályok lehetővé teszik-e az ablakon át történő ételkiadást.

Előnyben az oltottak, kárpótlást kapnak a vállalatok

Az embereknek a munkába, iskolába, orvoshoz, illetve élelmiszerüzletbe történő utazását engedélyezhetik. Az intézkedés részét képezi továbbá az OTP-rendszer ellenőrzése a munkahelyeken, valamint az iskolákban végzett öntesztelés. Az SaS javaslata szerint a koalíció abban is megegyezett, hogy

a védettséget szerzettek bizonyos előnyöket élvezhetnek.

Míg az oltatlanok csak élelmiszerüzletbe, patikába, drogériába vagy újságoshoz mehetnek majd, a beoltottak az úgynevezett esszenciális üzleteket, így a cipő- vagy ruhaüzleteket is látogathatják.

A tervek szerint a károsult vállalatok részleges kárpótlást kaphatnak, hogy ez hogyan is néz majd ki, egyelőre nem tisztázott. A lockdown kéthetes intervalluma sem végérvényes – kb. tíz nap után ugyanis a koalíció és a szakértők kielemzik a helyzetet, és esetlegesen meghosszabbíthatják a lockdownt.

Feszültség a kormányban – a pénzügyminiszter bírálta az egészségügyi tárca vezetőjét

Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszter már múlt héten is háromhetes lockdownt javasolt, ezt viszont akkor még a kormány nem hagyta jóvá. Hétfőn újfent beterjesztette a javaslatot, a koalíció pedig este tárgyalt róla.

Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter kedden a Radio Expresben elmondta, hogy már megszületett a megállapodás. Bírálta Lengvarskýt, és elmondta, hogy Marek Krajčí száz százalékban jobb lett volna. Matovič szerint az egészségügyi miniszternek rengeteg ideje volt, hogy felkészüljön a harmadik hullámra. Emellett Ján Mikas tiszti főorvossal szembeni tiszteletét is elveszítette, akivel az első és a második hullám idején gyakran közösen jelentették be az intézkedéseket.

Borítókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bezzegszlovákia!

Szánalmas.

Érdekes módon Svájcban kb. teljes nyugi van, napi 4-5 halott, nincsen érdemi korlátozás. Ja, és az átoltottság kb. magyar szintű csak.
Közben a szomszédos (!), kb. hasonló gazdasági fejlettségű Ausztriában totális lockdownt és kötelező oltást vezetnek be. Aztán most meg Szlovákia is csatlakozik.

Érdekes dolgok ezek...

Mostani oltásoknak kb. ZÉRÓ hatása lesz ennek a hullámnak a lefutására. Ez már sajnos így fut le.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés