Városháza-ügy: Bajnai is jutalékos rendszerről beszél egy hangfelvételen

2021. november 23. 11:01
A volt kormányfő tanácsokkal segítette a befektetőket egy, a Városháza eladásáról is szóló egyeztetésen.

Újabb videóval jelentkezett az Anonymus. Ezen Bajnai Gordon egykori miniszterelnök jutalékos rendszerről beszél a Városháza eladása kapcsán. A nyár végi üzleti megbeszélésen a volt kormányfő mellett ott volt Gansperger Gyula, illetve egy ismeretlen, a befektetők képviseletében eljáró férfi.

„Legalább két probléma van, menedzsment szempontból. Tehát ugye ez egy hatpárti koalíció, ami egy adottság. Itt valaki megszagolja egy dealnek, egy üzletnek a lehetőségét, akkor rögtön mindenki magát akarja közvetítőként betenni. Azért, hogy aztán valami jutalékot kérhessen” – fogalmazott Bajnai, ismertetve: „amint híre megy egy ilyen dolognak, (...) egy ilyen koalícióban meg vannak a cápák”. Az egykori miniszterelnök szerint

rengeteg ilyen cápa úszkál a tóban, és egy nagykoalícióban mindenkinek vannak részterületei. „Ez a realitás, ez így működik”

– nyomatékosította a baloldali politikus, üzletember.

Karácsony főtanácsadója navigálhat

A Városháza sorsáról szóló egyeztetéseken szóba került Tordai Csaba neve. Ő jelenleg Karácsony Gergely főpolgármester jogi főtanácsadója és a Bajnai-kabinet egykori államtitkára volt. A vélhetően a befektetők képviseletében eljáró férfi közölte: jó, hogy a „Tordai úr akkor ebben segít”, de jó lenne, ha Tordai „moderálná a többit”.

Tehát hogy ne az legyen, hogy még 74-en megjelennek az asztalnál, aztán mindegyik mellett még egy Tordai úr.

Azt megint csak nem szeretnénk, hogy akkor nekünk hatfelé kelljen – nem tudom én – beszélgetni” – jegyezte meg a férfi, mire az egykori kormányfő azt felelte: „Ezt az igényt megértem, nem tudom, hogy a Tordai úr erre képes lesz-e.”

Amikor először került szóba Bajnai neve a Városháza-gate nyomán, az egykori miniszterelnök a következőképpen reagált közösségi oldalán: Gansperger Gyula azzal kereste meg, hogy vállalkozása a leggazdagabb magyarországi befektető család által irányított cégcsoporttal működik együtt ipari infrastruktúra és ingatlanfejlesztési projektekben, és hogy e cégcsoport egyik fő tulajdonosa szeretne bemutatkozni nekem személyesen és kérte, hogy vegyek részt egy rövid találkozón. A meghívást elfogadtam. Ezen a meetingen felmerült a Városháza „fejlesztésének” ügye – ismerte be a korábbi kormányfő –, ám a befektetők által felvázolt projektek során „világossá vált” számukra, hogy ebben nem tudnak közreműködni. Bajnai hangsúlyozta, az ügyben nincs befolyása, közvetítői szerepe. „Az én helyzetértékelésem szerint egy ilyen szimbolikus jelentőségű épületet érintő beruházás a jelenlegi irracionális politikai környezetben mindenképpen politikai támadások kereszttüzébe kerülne” – írta Bajnai.

Van szándék a Városháza eladására

Egy korábban kiszivárgott hangfelvételen a baloldali politikus többek között arról beszélt, hogy a városvezetésnek is tetsző tervek szerint egy kisebb irodaszárnyba költöztetnék a fővárosi önkormányzatot, a fennmaradó részeken pedig hotelt, lakásokat vagy akár irodaépületet is létre lehetne hozni. Bajnai külföldi befektetők bevonásának szükségességét is megemlítette, mivel a magyar vállalkozóknak nincs „megfelelő képessége".

Nyomatékosította, van szándék a Városháza értékesítésére.

Azon a felvételen a volt baloldali kormányfő Ganspergerről is beszélt, régi harcostársának nevezve őt, akivel együtt küzdött a barikádokon, s kapcsolatukat úgy írta le, hogy az többről szól, mint barátság.

Kulcsfontosságú Gansperger személye

A Mediaworks Hírcentrum keddi beszámolója kifejti: Gansperger tevékenyen részt vett a Városháza eladásának előkészítésében; egy alkalommal ő maga írta le aprólékosan a fővárosban működő jutalékos rendszert. Gansperger a szisztémáról elmondta, hogy Berki Zsolt „frontol", az ő testvére, Józsi is benne van a „buliban”. Berki József a néhai Kiss Péter szocialista miniszter mellett dolgozott. A baloldali üzletember kitért arra is, hogy a „jutalékot" Berki Zsoltnak és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesnek kell eljuttatni. Tordai „nem pénzezik", ő a szerződéseket láttamozza, mielőtt azokat Karácsony aláírja. Tordait úgy mutatja be Gansperger, mint Bajnai emberét.

Ami eddig megjelent a sajtóban a Városháza-ügyről:

  • A Berki Zsolt vezette Northern Rock Kft. a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft.-vel kötött megbízási szerződést az eladásra.

  • Barts Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezetője eladási terveket emlegetett az egyik felvételen, megnevezve a Városháza értékesíteni kívánt részének hektárban megadott területét. A vezérigazgató mások mellett Gansperger Gyula és Berki Zsolt társaságában befektetőkkel egyeztetett a fővárosi ingatlanról, az egyeztetésről készült felvételt Anonymus juttatta el több szerkesztőséghez.
  • Egy nyilvánosságra került hanganyagon Gansperger a Városháza tervezett eladásával összefüggésben ismertette azt a jutalékos rendszert, amelyen keresztül korrupciós eljárással már több fővárosi ingatlant is értékesítettek fű alatt.
  • Egy másik felvételen Bajnai részletekbe menően ecsetelte, hogy a városvezetésnek is tetsző tervek szerint egy kisebb irodaszárnyba költöztetnék az önkormányzatot.
  • A Nemzeti Nyomozó Iroda elrendelte a nyomozást annak a fővárosi ingatlannak az értékesítése miatt, amelynek ügyében Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő tett feljelentést korábban, és amelyre a Városháza tervezett eladásával kapcsolatos sajtóhírek nyomán derült fény.

***

Nyitókép: Facebook 

Összesen 116 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hoppá, hoppá.

Tök vicces, hogy minden egyes KamuGeri-közlemény megy a levesbe másnap. :)))))

A videók egyértelműen mutatják, hogy milyen a baloldali morál. De ennél többet nem. Virágnyelven beszélgetnek, ez nem bűntett.
Ha arról lenne felvétel, hogy valaki kér, kap kenőpénzt, melyért cserébe ilyen-olyan előnyöket ígér, más lenne a helyzet.

Vergődjetek csak.

Nemrég azzal indult az egész, hogy KamuGeri nem olvas többé indexet, fake news az egész, és senki nem akarta eladni a Városházát.

Elég sokat hátráltatok már erről a frontvonalról...

KariGeri, a kis sunyi libás és a cápák.

Városházi igaz mesék - újab felvonás.

"@metálgitár
A pohos apja melyik pártban volt párttitkár?"

Kérdezni még szabad?

"Canis canem edit.
Amúgy ez az Anonymus szerintem a Mesterházy kapucniban"

Vagy egy Pegazus nevű ló...

Látom, lesben áll egy cápa
Áldozatra várva
Szinte felfal a szemével
Hajajaj!

https://youtu.be/bEk_W9MVJlw

Lefordítom...

Bajnai Gordon: egyedül szeretnék diszponálni a korrupciós pénzek
fölött. Összekötőm ezügyben Tordai. Oldjátok meg!

- Mi a különbség a korrupció, és az üzletszerzési jutalék között?
- Ha részesíted az államot, önkormányzatot az illegálisan szerzett pénzből, akkor jutalék; ha eltitkolod, akkor korrupció.

Esetleg lehet, hogy megneszelte, és ezért lépett vissza. Bár ennyi gerincet nehéz belőle kinéznem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés