A fertőzött várandósoknál nagyobb a kockázata a halvaszületésnek

2021. november 22. 17:42
A koronavírus-fertőzött állapotos nőknél nagyobb a kockázata a halvaszületésnek, mint a nem fertőzött várandósoknál. Ez a kockázat ráadásul a delta variáns megjelenésével négyszeresére emelkedett – állapította meg az amerikai járványügyi hivatal (CDC) jelentése.

A hivatal 2020 márciusa és 2021 szeptembere között 736 amerikai kórház 1,2 millió szülésének adatait elemezte. Halvaszületés nagyon ritkán fordult elő, mindössze 8154 esetben az összes szülés közül, ugyanakkor kiderült, hogy a Covid-19-ben szenvedő váradósok esetében minden nyolcvanadik szülésnél történt halvaszületés, míg a koronavírussal nem fertőzött kismamáknál csak minden 155. szülés végződött halvaszületéssel.    

A koronavírus-fertőzöttek körében gyakoribb volt a halvaszületés a krónikus magas vérnyomásban és egyéb szövődményekben szenvedők esetében, beleértve az intenzív osztályon kezelteket vagy lélegeztetőgépen lévőket is.    

Carla DeSisto, a CDC kutatója, a jelentés szerzője kiemelte: ezek az eredmények még inkább aláhúzzák a koronavírus-fertőzés megelőzésének fontosságát, beleértve a terhesség előtti vagy alatti védőoltás felvételét. A jelentésben nincs adat arról, hogy a vizsgált kismamák közül hányan kaptak koronavírus-fertőzés elleni védőoltást, de a szerzők megjegyezték, hogy az Egyesült Államokban az elmúlt nyáron a delta variáns megjelenése után a beoltott várandósok aránya 30 százalékos volt.    

Bár a halvaszületés abszolút kockázata alacsony, a terheseknek nem szabad alábecsülniük a koronavírus-fertőzés veszélyeit – hangsúlyozta Mark Turrentine, a houstoni Baylor College of Medicine professzora, a téma szakértője.    

Joseph Biggio, a New Orleans-i Ochsner Health egészségügyi szolgáltató magas kockázatú terhességekkel foglalkozó specialistája szerint a tanulmány azt nem bizonyítja, hogy a Covid-19 halvaszületéseket okozott volna. Szerinte lehetséges, hogy egyes nők olyan súlyos állapotban voltak, hogy az életükért küzdő orvosok „nem tudtak beavatkozni egy olyan magzat érdekében, amelyről tudták, hogy bajban van”. A jelentés szerzői megjegyezték, hogy orvosi feljegyzésekre támaszkodtak, és azt nem tudták megállapítani, hogy a koronavírus-fertőzés az állapotos nőknél mikor következett be, a terhesség előtt vagy alatt.

(MTI)

Fotó: VADIM GHIRDA / POOL / AFP

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Le kellene már végre állni a félelemkeltéssel! Ha végiggondoljuk, remekül vissza lehet vágni a teljes népszaporulatot ezzel a rettegéssel.

Jól látható, hogy ez a járvány (hasonlóan az influenzáéhoz) szezonális, másrészt oltás után három hónapig nem ajánlatos gyermeket foganni a nőknek (erről kötelező tájékoztatást adni az oltóorvosnak), illetve az oltások kb. 4-6 hónapig hatékonyak, utána emlékeztető oltása van szükség.

Ha tehát túlgondolkodjuk az egészet és rettegő üzemmódba kapcsolunk, akkor - félve a halvaszületéstől - nem fogunk gyereket nemzeni. Bravó, önként és dalolva kiirtjuk önmagunkat, eközben a nem hiába születettek és a kiválasztottak vígan szaporodnak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés