Átcsap már a negyedik hullám – így korlátoznak Nyugat- és Közép-Európában

2021. november 19. 16:51
Közeledik a tetőzéshez a koronavírus-járvány negyedik hulláma, az európai államok közül egyesek kezdik meglépni a korábbi tetőzéseknél már bevezetett enyhébb, esetekben drasztikusabb korlátozásokat. A november közepi helyzetre még a kivárás jellemző, de sok jel – jelesül a legfrissebb osztrák intézkedés – mutat arra, hogy a gyorsan romló fertőzési adatok miatt szigorú télnek nézünk elébe. Járványügyi körképünk néhány nyugat-, illetve közép-európai állam biztonsági intézkedéseiről.

Belgium (a hivatalos adatok itt)

A betegek száma, az elmúlt héten naponta átlagosan 10,500 új fertőzöttet, 28 halottat és 240 kórházi kezelésre szoruló beteget regisztráltak. A lakosság 88 százaléka legalább egy oltás kapott már, jelenleg zajlik a 12 éven felüli gyermekek oltási kampánya, valamint a 65 éven felüli korosztály emlékeztető oltással való ellátása. Kedden a kormány mellett működő tanácsadó bizottság új biztonsági intézkedésekről döntött: újra kötelező a maszkhasználat a tömegközlekedési eszközökön, a zárt és szabadtéri rendezvényeken, a vendéglátóipari egységekben, középületekben, emellett védettségi igazolvánnyal (Covid Safe Ticket) látogathatóak a színházak, mozik, múzeumok. A közalkalmazottak és a magánszektorban dolgozók nagy része számára

ideiglenesen kötelező jelleggel elrendelték az otthoni munkavégzést,

heti egy alkalommal lehet csak bemenni a munkahelyekre. Ezek a lépések november 20-án lépnek hatályba, és január végéig érvényben maradnak.

*

Csehország (a hivatalos adatok itt)

November 22-től

ingyenes antigén gyorsteszteket biztosítanak a lakosság számára

a hatékony szűrés érdekében. November 21-től a koncertek, a színházi, kulturális események nézőszámát háromezerben maximálják, mind a szabadtéri, mind a beltéri rendezvényeken, illetve a tömegközlekedési eszközökön kötelező a maszk használata, vasárnaptól pedig szigorítják a látogatást az egészségügyi és szociális intézményekben. Az utcai rendezvényeken csupán 20 ember egyidejű gyülekezését, a kulturális intézmények látogatásánál szintén egy maximum 20 fős csoport szerveződését engedélyezik a hatóságok.

*

Dánia (a hivatalos adatok itt)

November 12-től az oltottak vagy a betegségen átesettek védettségi igazolványt (Corona Passport) kapnak, éttermekbe, szórakozóhelyekre, kulturális eseményekre, nagyobb lélekszámú rendezvényekre, vallási összejövetelekre

már csak ezzel az igazolvánnyal vagy mobiltelefonos appal lehet bejutni.

A maszkhasználat nem szigorú, egyelőre még a tömegközlekedési eszközökön sem kötelező, ahogy a vásárlásnál is egyelőre lazák a szabályok a különböző boltokban.

 *

Ideiglenes kórházat alakítottak ki a vírusfertőzöttek számára a varsói Nemzeti Stadionban november 17-én

 

Franciaország (a hivatalos adatok itt)

A védettségi igazolvány (Pass Sanitaire) nélkülözhetetlenné vált: szükséges az utazásokhoz, a beltéri vagy kültéri kulturális, szabadidős eseményeken való részvételhez, a múzeumokba, mozikba, kávézókba, éttermekbe, bevásárlóközpontokba való látogatáshoz. Az éttermek, bárok, kávézók, kulturális intézmények, mozik, színházak és múzeumok nyitva vannak. A maszk használata a szabadban nem, zárt nyilvános helyeken, a tömegközlekedésben, a vendéglátóipari egységekben és az oktatási intézményekben  viszont kötelező.

A 65 éven felülieknek december 15. után emlékeztető oltást kell kapniuk

ahhoz, hogy a védettségi igazolványuk érvényes maradjon, illetve már elkezdik a 12  és 17 év közötti korosztály oltását is.

*

Hollandia (a hivatalos adatok itt)

Éttermekbe, bárokba, sport- vagy kulturális rendezvényekre, mozikba, színházba védettségi igazolvánnyal (coronavirus entry pass) lehetséges a belépés. 1250 főben maximálták a beltéri rendezvények résztvevőinek számát, november 6. óta pedig minden középület beltéri helyiségeiben, a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön kötelező a maszk viselése. A kormány azt kérte a lakosságtól, hogy aki teheti, otthon végezze ideiglenesen a munkáját,

a parlament pedig azt fontolgatja, hogy a munkahelyekre való bejárást védettségi igazolvány meglétéhez köti.

*

Lengyelország (a hivatalos adatok itt)

A kötelező másfél méteres távolságtartáson kívül a maszk viselését is kötelezővé tették a közlekedési eszközökön, a boltokban, a mozikban, színházakban, egészségügyi intézményekben és közintézmények területén. Beltéri rendezvények megtartása csak abban az esetben lehetséges, ha az esemény helyszínéül szolgáló helyiség befogadóképességének csupán 75 százalékát töltik meg a résztvevők,

könyvtárakban, múzeumokban 10 négyzetméterenként csupán egy ember tartózkodhat,

szórakozóhelyeket pedig 150 embernél több vendég nem látogathat egyszerre.

*

A védettségi igazolással nem rendelkező embereket érintő korlátozások ellen tüntettek Torinóban november 13-án

 

Olaszország (a hivatalos adatok itt)

December 31-ig szükségállapot van érvényben, de jelenleg Olaszország valamennyi régiója még „fehér” besorolású, vagyis

az országban való utazás korlátozás nélkül lehetséges.

A korlátozó intézkedésekről régiónként külön-külön döntenek a hatóságok a helyi járványügyi helyzettől függően. A maszk viselése mindig kötelező a beltéri nyilvános helyeken, bárokban, éttermekben, múzeumokban vagy a tömegközlekedési járműveken. Október 15-től érvényben van a védettségi kötelezettség a munkavállalók számára, az emberek az uniós digitális Covid-tanúsítvány vagy a zöldkártya (Green Pass) nevű védettségi igazolvány birtokában állhatnak munkába, illetve látogathatnak korlátozás nélkül vendéglátóipari egységeket és kulturális, szabadidős vagy sportrendezvényeket.

*

Spanyolország (a hivatalos adatok itt)

Az uniós digitális Covid-tanúsítvány (védettségi igazolvány) általánosságban egyelőre nem szükséges a beltéri nyilvános terekhez, például bárokhoz, éttermekhez, múzeumokhoz, uszodákhoz, illetve nagy rendezvényeken való részvételhez vagy egyes tömegközlekedési eszközökön való utazáshoz.

Ezekben a terekben azonban kötelező a maszk használata,

a közösségi összejövetelek száma pedig hat főre korlátozódik, illetve garantálni kell a fizikai távolságtartást. Spanyolország autonóm közösségeiben, régióiban vagy önkormányzataiban azonban ettől eltérő helyi szabályozás lehet érvényben.

*

Svédország (a hivatalos adatok itt)

November 22-étől minden tünetet mutató svéd állampolgárnak tesztelést ajánlanak, a svéd közegészségügyi hatóság pedig

azt kérte a kormánytól, hogy december elsejétől vezesse be az oltottsági igazolást,

amelyet onnantól kezdve kötelező lesz felmutatni minden 100 fősnél több résztvevővel bíró tömegrendezvénynél (sport, koncert.. stb.), illetve mozikban, színházakban.

*

A stockholmi Half Way In söröző vendégei 2020. március 23-án. Svédországban a koronavírus-járvány ellenére akkor nem zártak be az éttermek és a sörözők

 

Szlovákia (a hivatalos adatok itt)

Szlovákia minden körzetét hetente értékelik a hatóságok a helyi járványügyi helyzet alapján, az ehhez hozzárendelt színjelzés alapján lehet a hivatalos járványügyi honlapjukon látni azt, hogy melyik régióban milyen mélységű korlátozások vannak érvényben. Beltéren országos szinten kötelező a maszkhasználat, szabadtéren csak az első két súlyosabb kategóriába eső körzetekben.

A fertőzött (fekete jelű) körzetekben tilos a tömegrendezvények tartása,

a vendéglátóipari egységek és kulturális intézmények látogatásánál is a körzet helyzetét veszik figyelembe, illetve az intézményeknek is van mérlegelési joguk a korlátozások pontos meghatározására.

*

Szlovénia (a hivatalos adatok itt)

Kötelező a maszkviselés a közintézmények zárt tereiben és a tömegközlekedési eszközökön. Alkalmazottaknak és a közszolgáltatásokat igénybe vevőknél elvárt az oltottság vagy a rendszeres tesztelés. Szlovénia területén ideiglenesen nem engedélyezett semmilyen tömegrendezvény, kulturális és sportesemények csak abban az esetben tarthatók meg, ha a nézőtéren kimért távolságra ülnek egymástól az emberek, akik egyébként maszkot viselnek és védettségi igazolvánnyal rendelkeznek.

November 17-től az általános iskolásokon heti háromszor antigén gyorstesztet kell végezni

– aki ezt nem teszi, távoktatásban követheti a tanévet. Ugyanez a szabály vonatkozik az egyetemi hallgatókra is kötelező érvénnyel.

 

Nyitókép: Egy bécsi utca november 15-én. Tíz napra szigorú kijárási korlátozást vezettek be az oltatlanok számára Ausztriában.

fotó: MTI

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csak lezárások ne legyenek itthon, mert az lesz a vég.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés