Az EU engedélyezi az állami támogatást a mikrochip-szektorban

2021. november 19. 11:57
Hónapok óta fennakadások vannak az európai autógyártásban a chiphiány miatt.

A chiphiány okozta fennakadások miatt Brüsszel nemrég stratégiai célként jelölte meg a félvezetők és mikrochipek európai gyártásának támogatását – írja az Euronews. Most a tagállamok számára lehetővé teszik azt, hogy költségvetési forrásból segítsék az ezzel foglalkozó cégeket. Az Európai Bizottság azonban biztosítékokat szeretne arra, hogy a támogatást diszkrimináció nélkül utalják ki.

„A szerződés rugalmasságot ad nekünk abban, hogy megakadáklyozzuk a tiltott támogatásokat és biztosítsuk azt, hogy csak a szükséges és célzott támogatást utalják ki. Ez az európai hozzáállás. Hiszen így a minimalizáljuk a torzító hatásokat, miközben a különleges igényeket kielégítjük. A globális mikrochip-ipart nézve szükség van arra, hogy Európába kerüljön a termelés egy része” – mondta az unió versenyjogi biztosa, Margrethe Vestager.

Németország és Franciaország is nagymértékű segítséget adna a gyártóknak. Hollandia és Dánia viszont ellenzi az állami költekezést.

„Kezdeti lépésként ez nem rossz. Világos, ebbe az irányba kell haladnunk a különféle területeken. Ugyanakkor biztosítani kell a valódi versenyegyenlőséget az iparunk és a világ többi része között. De az autonómia visszaszerzése a mikrochipek ügyében nagyon fontos dolog” – mondta egy francia EP-képviselő, Sandro Gozi.

Az Európai Bizottság úgy döntött, 2022 közepéig kiterjeszti az átmeneti állami segítségnyújtásról szóló rendelkezéseket. A szabályokon azért lazítottak, hogy a tagállamok megmenthessék a járvány miatt bajba került cégeket.

Nyitókép: Wladimir Bulgar, / WBU / AFP. Illusztráció.

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A szerződés rugalmasságot ad nekünk abban, hogy megakadályozzuk a tiltott támogatásokat és biztosítsuk azt, hogy csak a szükséges és célzott támogatást utalják ki. Ez az európai hozzáállás. Hiszen így a minimalizáljuk a torzító hatásokat, miközben a különleges igényeket kielégítjük."

No, hát ez nem tiltott támogatás, mert ez európai hozzáállás, és ezzel is csökkentik a torzító hatásokat. A Malév meg nemeurópai hozzáállás volt, és torzította a hatásokat. Mi nem világos? :)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés