Cseh miniszterjelölt: Túlértékelik a visegrádi négyeket

2021. november 19. 12:38
A jelenlegi lengyel és magyar kormány helyett Németországra és a többi nyugat-európai országra akar összpontosítani Mikulás Bek, aki az alakuló új cseh kormány európai ügyekért felelős minisztere lesz.

Mikulás Bek (STAN) szenátor, az alakuló új cseh kormány európai ügyekért felelős miniszterjelöltje szívesen gyengítené Csehország kapcsolatait a jelenlegi lengyel és magyar kormánnyal. Ehelyett Németországra és a többi nyugat-európai országra akar összpontosítani.

„A visegrádi négyes túl van értékelve” – közölte Bek. „A tapasztalatom a Szenátusban az, hogy a lengyelországi és a magyarországi kollégák mindig csak segítséget kértek tőlünk a Brüsszellel folytatott ideológiai harcuk védelméhez. Hasznosabb párbeszédeket folytattunk az osztrákokkal és a németekkel” – tette hozzá a miniszter-jelölt. Bek az első és egyelőre az egyetlen olyan tagja az alakuló kormánynak, aki ellenzi a Lengyelországot, Magyarországot, Csehország és Szlovákiát is magában foglaló

közép-európai platformot.

A cikk írt az Institut Europeum múlt hónapban nyilvánosságra hozott felméréséről is, amely azt vizsgálta, hogy a V4 országok politikusai hogyan szavaznak az Európai Unióban. Ebből kiderült, hogy míg a szlovákokkal a csehek szinte mindig egyetértenek (konkrétan 97 százalék), addig a lengyelek és a magyarok ebből a szempontból a 20. és a 21. helyen vannak. A cseh politikusok azonban így is alapvető fontosságú szövetségnek tartják a V4-et. Ez a következő kormányra is vonatkozik: a koalíciós szerződés a V4-et az Európai Unióval és a NATO-val azonos szintre helyezte.

„A visegrádi csoportban való együttműködés

minden szinten része lesz a kapcsolatainknak”

– olvasható a koalíciós szerződés külpolitikáról szóló részének rögtön az első pontjában. „A konkrét lépések fontosabbak a szavaknál, de ez a mondat meglepett” – ismerte be Mikulás Bek, aki erről akar majd beszélni a miniszterelnökkel. A cikk szerint főleg az ODS áll az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és a PiS lengyel kormánypárttal való szövetség fenntartása mögött.

(Fotó: van Korcok, Szlovákia kül- és Európa-ügyi minisztere, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Jan Kohout, Csehország külügyminiszter-helyettese és Zbigniew Rau, Lengyelország külügyminisztere /b-j/ sajtótájékoztatót tartanak a V4-ek külügyminiszteri találkozóján Komáromban 2021. július 19-én.MTI/Szigetváry Zsolt)

Összesen 136 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem fognak...
Elég sok kísérlet volt már a V4-ek megosztására, mindeddig sikertelenül.

Áruló? Dehogy. Megint nyalnak, hogy visszakapják jussukat Ungvárt és Munkácsot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés