Kormányinfó: Zárt térben kötelező lesz a maszkviselés

2021. november 18. 14:40
Negyedik hullám, járványügyi szigorítások, benzinár – ezekről esett szó a november 18-i kormányinfón.

November 18-án, csütörtökön rendhagyó időpontban, délután került sor a kormányinfóra, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra tájékoztatta a sajtót a kormány legfrissebb döntéseiről.

Közel a negyedik hullám tetőzése

Gulyás Gergely először is ismertette a járvánnyal kapcsolatos adatokat. Elmondta: meghalt 131, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 10 767 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon. Eddig 6 millió 013 ezer 007 embert oltottak be, közülük 5 millió 784 ezer 958-an a második, 1 millió 714 ezren pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták.

Mint fogalmazott: közel a negyedik hullám tetőzése, akár már egy-két héten belül sor kerülhet erre. Arra biztatott mindenkit: legkésőbb hét hónappal a második oltás után lehetőleg mindenki vegye fel az emlékeztető, harmadik dózist. Figyelmeztetett: ha nem élnek az emberek az oltással, újabb és újabb járványhullámokra kell számítani.

Újra jön a maszkviselés

A miniszter bejelentette: csak védettségi igazolvánnyal lehet az 500 főnél nagyobb rendezvényeket látogatni. Emellett kötelező lesz a harmadik oltás az egészségügyben, valamint visszatér a kötelező maszkviselés zárt terekben, például az olyan üzlethelyiségekben, ahol egy rendszeresen öt főnél többen tartózkodna. Az iskolákban az igazgatókat jogosítják fel, hogy döntsenek a maszkviselésről. A maszkhasználat alól kivételt jelentenek az irodák és a sportolás céljára szolgáló helyiségek – mondta.

A kötelező maszkviselés péntek éjféltől lép életbe”

Gulyás Gergely emlékeztetett: jövő héten oltási akcióhetet tartanak az átoltottság növelés érdekében. Ezen a héten az összes kórházban, 101 intézményben adnak első, második és harmadik oltást is, nem kell regisztrálni, időpontot foglalni. A miniszter tájékoztatása szerint 9,7 millió oltás áll rendelkezésre az AstraZeneca, Janssen, Pfizer, Sinopharm, Moderna készítményeiből, a Szputnyik viszont elfogyott. Az oltóanyag-mennyiség nem lehet akadálya annak, hogy bárki beoltassa magát, s ez igaz akkor, ha már a negyedik oltást is fel kell majd venni, de ez egyelőre nem aktuális.

A miniszter szerint a fent említett szigorító intézkedések mindaddig érvényben maradnak, ameddig szükségesek. 

Benzinár, rezsicsökkentés

Egyelőre a hatóságok egyetlen olyan benzinkutat sem találtak, ahol ne tartották volna be a 480 forintos maximális benzinárat – ismertette a miniszter. A kisvállalkozók esetében megnyílik annak a lehetősége, hogy belépjenek az egyetemes szolgáltatói körbe, azaz ők is a csökkentett áron juthatnak hozzá az energiaszolgáltatásokhoz – jelentette be Gulyás. Ide azok léphetnek be, akiknek legfeljebb 10 fő foglalkoztatottjuk van, és 4 milliárd forintnál kisebb a bevételük, illetve a mérlegfőösszegük. Azt remélik, hogy ez a lépés az infláció csökkentéshez is hozzájárul.

Az Európai Bíróság és a Stop Soros

A Mandiner kérdésére Gulyás elmondta, a kormány vizsgálja az Európai Bíróság döntését, mely szerint uniós jogot sért a Stop Soros törvénycsomag. A miniszter szerint súlyos, az uniót gyengítő tévedésnek tartják, hogy egy héten belül az Európai Bíróság és az Európai Bizottság is a migráció mellett foglalt állást. A bíróság olyan magatartást minősített uniós jogba ütközőnek, ami az illegális határátlépést segítő tevékenységet szankcionálta. Ha a bíróságon is bekapcsolják a tévét, olvasnak újságot – fogalmazott –, akkor azt tapasztalhatják,

Európa ma attól szenved, meg tudja-e védeni a külső határait,

és 2015-ből emlékezhetnek azokra a következményekre is, hogy mivel jár, az, ha nem. A Bizottság feladata – jelentette ki –, hogy tegyen eleget az állam- és kormányfők utasításának és dolgozzon ki olyan szabályrendszert, amelynek segítségével meg lehet védeni a külső határokat. Ha ez közös cél, akkor nem lehet legálisnak tekinteni az illegális határátlépést segítő tevékenységet, s a menekültkérelmek elbírálásáról azt megelőzően kell dönteni, hogy az illető belép-e Európa területére – jelentette ki.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a kormány tervez-e a benzinhez hasonlóan más termékekre vonatkozó árstopot. A miniszter azt mondta, egyelőre nem született ilyen döntés.

Városháza-gate, rezsicsökkentés, Márki-Zay Péter

Több kérdés vonatkozott a Városháza-gate-re. Gulyás Gergely szerint Karácsony Gergely a teljes tagadástól eljutott a részleges beismerésig. Szerinte a főpolgármesternek mégis lehetett tudomása arról, hogy szóba került az ingatlan eladásának ötlete, különben a figyelmeztetésnél komolyabb büntetést szabott volna ki a fővárosi vagyonkezelő vezetőjére. S a minisztert nem lepte meg, hogy feltűnt a színen Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök.

Több újságíró felvetette, hogy Márki-Zay Péter nem értett egyet a kormány korábbi rezsicsökkentésével. Erre Gulyás Gergely az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének korábbi nyilatkozataiból idézett, ami mindezt alátámasztja. S emlékeztetett arra is, hogy a

Gyurcsány-érában az áram kétszeresére, a gáz háromszorosára drágult.

Szóba került az is, hogy Bige László, a műtrágyakirály az ellenzéket támogatja anyagilag. A miniszter szerint nem ez a baj vele, hanem az, hogy a kartellezés miatt a műtrágya ára az egekben van, ami nagyon rossz a gazdáknak, de a kormány dolgozik a megoldáson. Gulyás azt is elmondta, hogy nem ritka, hogy baloldali emberekből lettek milliárdosok, például a négy miniszterelnökükből hárman is azok voltak – Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon –, egyedül Horn Gyula nem.

A miniszter kizártnak tartja, hogy újra bevezetnék a digitális oktatást, azt mondta, ma minden feltétel adott az iskolák működtetéséhez. S kijelentette, december elejére elképzelhető, hogy lesz engedély az 5 és 12 év közöttiek oltására, ez járványügyi szempontból tovább javíthatna az oktatás helyzetén. A pedagógusoknak egyébként 86-87 százaléka van beoltva, de ezen az arányon is növelni kellene – közölte Gulyás.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 521 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ideje volt. #maszk

Portugáliában, Írországban stb. NINCS érdemi halálozas, kórházi terhelés. (Fertőzések, azaz pozitív PCR tesztek vannak. De ez talán nem egy apokalipszis.)

Ja, tömött sorokban mentek majd leszavazni arra a Moslékra, amelynek a prominensei és holdudvara rendre mindig sokkal jobban rettegtet és sokkal több korlátozást követel.

Az oltás működik! :DDDDDDD

"Rohadt kormány..."
helyesbítek
Rohadt kormányok.
Egykutya ez mind.

Jaj, hagyd már ezt a hülyeséget.

Mindenhol ugyanezt csinálják, nem tűnt fel? A 90+ %-ban oltott országokban is.
Gibraltáron nem lehet karácsonyi ünnepséget tartani.
100%-os oltottság mellett.
Portugália, Izrael... soroljam?
Ezek mind egyformák. És igen, az Orbán-kormány is megy a többi után.
Cui bono?

Ezek az adataid honnan származnak?

Ezek a városi legendák.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés