Karácsony: Amit egy ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek ki kell bírnia, azért Nobel-békedíj járna

2021. november 18. 9:08
A főpolgármester szerint nem ő a hibás a dugókért, Ferenc pápa a világ egyik legprogresszívebb gondolkodója, a demokrácia helyzete pedig bonyolultabb kérdés annál, hogy Orbán, „a köpcös törpe” lebontja.

Ferenc pápa ma a világ talán legprogresszívebben gondolkodó embere” – jelentette ki Karácsony Gergely budapesti főpolgármester a Szemléleknek adott interjújában, ami csütörtök reggel jelent meg az oldalon. A városvezető annak kapcsán beszélt erről, hogy olvasmányélményei alapján arra a következtetésre jutott, hogy nagyon sok mindenben – például az egyetemes alapjövedelem és a közösségelvű politika kérdéseiben – egyetért a katolikus egyházfővel.

Karácsony az interjúban arra is utalt, hogy szerinte a politikai kérdések végső soron erkölcsi kérdések. „Azt vettem észre magamon, hogy minél inkább próbálnak a napi politikai küzdelmek beletolni nem túl magasztos vitákba, annál inkább próbálom ezeket olyan kérdésekké átformálni, amelyek nagyobb jelentőségűek” – mondta az egykori baloldali miniszterelnökjelölt-jelölt, aki szerint az életünk is ilyen jellegű kérdésekről szól leginkább.

Karácsony: Tarlós alatt is ugyanez lenne a dugóhelyzet

A főpolgármestert a budapesti közlekedés problémáiról is kérdezték. Karácsony Gergely elmondta, hogy nem ő a felelős a mostani dugókért, hiszen a nagyobb fővárosi beruházások most is ugyanazzal a szakembergárdával és menedzsmenttel futnak tovább, mint Tarlós István ideje alatt.

Ha nem én nyertem volna a főpolgármesteri választást, nagyjából ugyanez lenne a helyzet

– mondta a városvezető a fővárosi közlekedést megbénító dugókra utalva.

Karácsony szerint azért van Budapesten ennyi dugó, mert túl sok az autó a fővárosban. Ez arra vezethető vissza a párbeszédes politikus szerint, hogy Budapest és az agglomeráció között szinte egyáltalán nincs jól kiépített tömegközlekedési infrastruktúra, miközben Budapesten az elmúlt öt évben 225 százalékkal drágultak a lakások. Karácsony úgy látja, hogy sokan kiköltöznek az agglomerációba, de eközben az ügyeiket a fővárosban intézik, és „közülük mindenki be akar ülni reggel az autóba és be akar érkezni a városba. Szeretném jelezni, hogy ez nem fog működni” – mondta a főpolgármester.

A főváros első embere szerint a mostani helyzet megoldásáért egyszerre kell bővíteni a lakásszektort és fejleszteni a közösségi közlekedést. Karácsony Gergely szerint kis városközpontok építése lenne a kívánatos a kerületekben, hogy az embereknek ne kelljen annyit közlekedniük. „Ez a modern városfejlesztés fő vezérelve: a kis léptékek városa” – fogalmazott a főpolgármester.

Karácsony szerint a Fidesz azt diktálja, hogy a politikusok tökéletesek

Karácsonyt megkérdezték a budapesti migrációs helyzetről is. A városvezető szerint Budapestet felesleges összehasonlítani Párizzsal, mert teljesen más Magyarország és Franciaország történelme, Budapesten pedig nincsenek olyan magas jövedelmek sem, ami miatt megérné a magyar nyelv és kulturális identitás jelentette akadályokat megugorva tömegesen letelepedni itt.

Nem érzem azt, hogy Budapesten vagy Magyarországon olyan migrációs nyomás lenne, amitől meg kéne ijednünk

– összegzett Karácsony.

Az interjút készítők a főpolgármestert megizzasztandó azt a kérdést is feltették, hogy miért fontos egy politikusnak egyértelművé tennie, ha hibázott – hiszen Karácsony Gergely ezt rendszeresen meg szokta tenni. A Párbeszéd politikusa erre felidézte az emlékezetessé vált Economist-interjút, amiben szerinte viccből lekövérezte Orbán Viktort. „Azért is kértem bocsánatot, mert mélységesen idegen tőlem mind az emberek testi adottságaival való foglalkozás is, de a túlzottan leegyszerűsítő, fekete-fehér gondolkodás is” – mondta Karácsony, aki szerint a magyarországi demokrácia helyzete „annál egy kicsit bonyolultabb kérdés”, mint „amit sokszor a nyugat-európai vagy amerikai társadalom lát egy progresszív nézőpontból, hogy Orbán Viktor egy köpcös törpe, aki itt felszámolja a demokráciát”.

Karácsony Gergely arról is szólt, hogy könnyedén feldolgozta, hogy nem ő lett az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Szerinte

amit Magyarországon egy ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek ki kell bírnia, azzal szerintem Nobel-békedíjra kandidálja magát az illető”.

Karácsony azt is hozzátette, hogy örül, hogy nem neki kell ezt a terhet viselnie, és hogy a „jó Isten áldását” kéri Márki-Zay Péterre.

Arra a felvetésre, hogy „Nem az Önök [Karácsony és Márki-Zay] stílusához vannak szokva a szavazópolgárok, mégis mintha mostanában ez lenne a járhatóbb út”, a főpolgármester úgy reagált, hogy nem gondolja magát sikertelen embernek, de ha a profizmus cinizmust és hataloméhséget is jelent, akkor ő nem szeretne profi politikus lenni. „Az a fajta politikuskép, amit nekünk a Fidesz diktál, az arról szól, hogy nincsenek hibáink, mindent tudunk előre, magabiztosak vagyunk és tökéletesek. De szerintem nem ilyen egy politikus” – jelentette ki Karácsony Gergely.

Fotó: Mandiner/Földházi Árpád

Összesen 125 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha csak az! De cicije is nőtt! Esetleg nemváltást kezdett?

"Karácsony: Amit egy ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek ki kell bírnia, azért bizony életfogytos börtön járna...", ha lenne magyar ügyészség.

Feltűnő, hogy az ellenzék egycsapásra keresztény akar lenni.

Orbánnak könnyű, ő tehetséges.

Karácsonynak inkább Orbánt kellene sajnálnia, de Orbán meg nem nyavalyog, mint Karácsony.

Az a tolvaj, aki gyarapítja az állami vagyont?
Nincs egy kicsit megzavarodva az erkölcsi iránytűd?

Nálatok soha semmire sincs pénz, Orbán pedig nem tőlünk vesz el. Most jut mindenre, amikor ti vagytok, akkor pénzügyi tŕükkök százaival élte túl a család a ti regnálásotokat. Aminek az árát éppen megfizettük, mert Orbánnal lehetett.

A tolvaj te vagy és még csak nem is tagadod lopós Anti!

Magyarázza a bukott bizonyítványát - késő Geri.

Neked inkább Darwin díj járna. Gyenge szar.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés