Irányváltást a helyreállításban!

2021. november 15. 18:36

Matolcsy György
Magyar Nemzet
A növekedés helyreállítását követően hasonlóan gyors egyensúlyi fordulatra van szükség.

„A 2020 elején indult új gazdaságtörténeti szakasz egy összetett sokkal kezdődött, amelyből a 2008–2009-es pénzügyi válsághoz képest gyorsabban jött ki Magyarország. Akkor 6,5 év, most csak 18 hónap kellett a válság előtti GDP-szint helyreállításához. Mára azonban világossá vált, hogy a válságnak nincs vége, sőt új elemekkel bővül, és az egész évtizedre tartós, döntően negatív hatásokkal jár. Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a 2020-as évtized meglepő hasonlóságokat kezd mutatni az 1970-es évek meghatározó folyamataival a geopolitika, az energia, az infláció, a kamatok és az árfolyamok területén is. 

Mindezt figyelembe véve szükségessé vált a magyar felzárkózási pálya újratervezése, amelynek alapvető szempontja a fenntarthatóság. A korábbi felzárkózási pálya folytatásához tehát olyan egyensúlyi fordulatra van szükség, ami nem egyszerűen a növekedést, hanem a fenntartható növekedést célozza. A fenntarthatóság az évtized, sőt a következő évtizedek szempontjából az egyensúlyi szempontok felértékelését jelenti a felzárkózás összes területén, jelenleg azonban kiemelten a pénzügyi egyensúly terén.

Mit üzen nekünk a helyreállítás?

Az idő felgyorsult.

A járvány hirtelen csapott le, a gazdaság és az élet hirtelen állt le. Ám hasonlóan gyors a helyreállítás is, nem mindenben és nem mindenhol, de az utóbbi 100 év összes válságához képest a kilábalás most a leggyorsabb. 2021 második negyedévében a korábbi év azonos időszakához képest közel 18 százalékos volt a növekedés, amit az ipar 36,6 százalékos, ezen belül a feldolgozóipar 39,8 százalékos visszaugrása alapozott meg, és a szolgáltatások visszaépülése is támogatott.”

Nyitókép: Mandiner / Földházi Árpád

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pontosan azzal foglalkozik. Neked nem muszáj ezt átlátnod, hagyd ezt
másra.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés