Éles lőszerrel oszlatják a tüntetőket Szudánban, legalább öt ember meghalt

2021. november 13. 20:43
Ismét tízezrek tüntettek szombaton Szudánban a katonai hatalomátvétel ellen.

Amint arról korábban beszámoltunk, szeptemberben katonai hatalomátvételt hiúsítottak meg a hatóságok Szudánban. Ma Kartúmban és a szudáni főváros testvérvárosában, Omdurmánban a biztonsági erők erőszakkal oszlatták fel a megmozdulásokat. A Szudáni Orvosok Központi Bizottsága (CCSD) szerint

a biztonságiak éles lőszert is bevetettek. Legalább öt tüntető vesztette életét lövések, illetve könnygáz okozta fulladás következtében.

A kórházakba számos sérültet szállítottak be. A kora reggeli órák óta a karhatalom jelentős erőket mozgósított a fővárosban, lezárva az Omdurmán és más külvárosok felé vezető hidakat. A szudáni szakszervezetek és demokráciapárti csoportosulások őrizetbe vételekről számoltak be. 

A szudáni rendőrség ugyanakkor az állami televízióban közvetített közleményében azt állította, hogy nem vetett be fegyvereket a tüntetőkkel szemben. Tájékoztatása szerint a tüntetők ellenben több rendőrőrsöt is megtámadtak, súlyosan megsebesítve 39 rendőrt. További tüntetésekről érkeztek jelentések a déli Vad Madani, Port Sudan és Kaszala városokból. A megmozdulásokat SMS-üzenetekkel szervezték, mivel az internetszolgáltatás a puccs óta szünetel. 

Az afrikai országban azóta vannak megmozdulások, hogy Abdel-Fattáh al-Burháni tábornok október 25-én megdöntötte a hadsereggel hatalommegosztásban működő civil kormányt, feloszlatta az ország összes kormányzati intézményét, és letartóztatta az elmozdított kabinet szinte összes civil tagját. Burháni csütörtökön új átmeneti tanácsot alakított, a testület elnökévé pedig önmagát nevezte ki.

(MTI)

Fotó: AFP

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Magyarország közben a kanyarban előz és béketeremtőkatonákat küld Afrikába.

Télleg!
Azol a politikusok, akik Irakba meg Afganisztánba küldték a megszálló klgs zászlóaljat demokráciaexportra, most veszettül jajonganak a migráncsok miatt.

Nincs ezeknek bőr a pofájukon?
Gyurcsányi ne röhögj, te is lógni fogsz!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés