Haiti az összeomlás szélén: hazahívják az amerikai polgárokat

2021. november 11. 22:36
Az amerikai külügyminisztérium arra biztatja az amerikai állampolgárokat, hogy hagyják el Haitit az ország egyre romló közbiztonsági helyzete és a súlyos üzemanyaghiány miatt, ami a kórházak, iskolák, közösségi közlekedési eszközök, internetszolgáltatók és a bankok működését is megnehezíti.

A karib-tengeri országban csütörtökön zárva tartottak a benzinkutak. Ahol lehet kapni, ott egy liter benzin ára közel 4 dollár (1200 forint). A 11 milliós lélekszámú országban az üzemanyaghiány drámaian megnövelte az élelmiszerárakat is, a lakosság több mint 60 százaléka pedig napi 2 dollárnál (620 forintnál) kevesebb jövedelemből él.    

A haiti kormány és rendőrség egyre nehezebben tartja kordában azokat a bűnbandákat, amelyek heteken át megbénították a helyi üzemanyag-elosztó terminálokat.    

Nem világos, hogy ténylegesen hány amerikai állampolgár tartózkodik a szigetországban, mivel nem kötelesek regisztrálni a konzuli szolgálatnál külföldi utazásaik előtt. A külügyi tárca figyelmeztetésére azt követően került sor, hogy az amerikai és haiti hatóságok egy Ohio állambeli keresztény segélyszervezet, a Christian Aid Ministries misszionárius csoportjának 17 tagját próbálják épségben kimenekíteni. A csoport tagjait, köztük öt gyermeket és egy kanadai állampolgárt, a „400 Mawozo” nevű haiti bűnbanda rabolta el október 16-án, akik foglyul ejtették a csoport haiti sofőrjét is.

(MTI)

Fotó: Richard PIERRIN / AFP

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vannak még jó helyek a világban...

A felszabadítást a forradalmi kormányzat rendelte el, Napóleon uralma előtt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés