Összefognak a román liberálisok a szocialistákkal

2021. november 9. 7:53
A Szociáldemokrata Párttal való együttműködés mellett döntött a Nemzeti Liberális Párt.

A Romániában két éve kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) a legnagyobb frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párttal (PSD), a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) és a nemzeti kisebbségek frakciójával kezd kormányalakítási tárgyalásokat egy nagykoalíció létrehozása érdekében – döntött hétfő este a PNL országos tanácsa.

A PNL másik opciója az volt, hogy helyreállítsa a tavaly decemberi választások után létrehozott jobbközép koalíciót az RMDSZ-szel és azzal a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR), amely szeptemberben kilépett a közös kormányból, és az ellenzékkel összefogva megbuktatta a Florin Citu PNL-elnök vezette kabinetet.

A PNL-ben éles vita előzte meg a nagykoalícióról szóló döntést, amelyet 48-22 szavazataránnyal fogadott el az országos tanács.

A párt hétfői határozatáról beszámoló Agerpres hírügynökség szerint a PNL ragaszkodik a miniszterelnöki poszthoz, az – Európai Bizottság által jóváhagyott – nemzeti helyreállítási terv (PNRR) életbe léptetéséhez, Románia pénzügyi stabilitásának megtartásához, a költségvetési hiány csökkentési menetrendjének adóemelés nélküli betartásához, a megkezdett bér- és nyugdíjreform folytatásához, az igazságügyi rendszer reformjához, az Amerikai Egyesült Államokkal ápolt stratégiai partnerséghez és Románia európai, euroatlanti elkötelezettségéhez.

A PNL azt is elvárja leendő koalíciós partnereitől, hogy tartsák tiszteletben a PNL és – a párt jelöltjeként államfővé választott – Klaus Iohannis közti partnerséget.

Ludovic Orban véleménye

Az országos tanács ülésén volt pártelnökként a PNL frakciójából már kilépett Ludovic Orban is részt vett.

Orban bírálta az „ősellenséggel lepaktáló” pártvezetést,

szerinte a PNL nem arra kapott felhatalmazást a választóitól, hogy a „kommunista utódpárt” PSD-vel szövetkezzen, ráadásul az országos tanács még feltételeket sem szabott meg a PNL tárgyalóküldöttsége számára.

Orban úgy vélekedett: a válságot - a nacionalista AUR által felfüggesztéssel fenyegetett – Klaus Iohannis államfő idézte elő, felégetve az összes hidat a PNL és „természetes szövetségese”, az USR között, hogy egy kényelmes parlamenti többséget hozzon össze mandátuma hátralévő időszakára.

Hétfőn a PSD országos tanácsa és az RMDSZ szövetségi képviselőinek tanácsa is jóváhagyta a hivatalos tárgyalások megkezdését a PNL-PSD-RMDSZ-nemzeti kisebbségi frakció összetételű nagykoalíció létrehozása érdekében. A PNL reményei szerint december elsejéig léphet hivatalba a kétharmados – alkotmánymódosító – parlamenti többséggel rendelkező új román kormány.

(MTI)

Nyitókép: Bukarest, 2021. szeptember 25.
Florin Citu miniszterelnök beszédet mond a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tisztújító kongresszusán Bukarestben 2021. szeptember 25-én. A bukaresti Romexpo kiállítási központban rendezett kongresszuson a pártot négy éve vezető Ludovic Orban képviselőházi elnök és a kormányfő pályázik a PNL elnöki tisztségére.
MTI/EPA/Robert Ghement

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés