Az osztrák hadsereg is áramkimaradásokra készíti fel a lakosságot

2021. november 7. 15:25
Az Európában kialakult súlyos energiaválság miatt az osztrák hadsereg részletesen kidolgozott instrukciókat terjeszt a lakosság körében.

A német katasztrófavédelem példáját követve az osztrák hadsereg is tartós áramkimaradásokra készíti fel a lakosságot hivatalos honlapjukon. Ebben az áll: a szakértők szerint az elkövetkezendő öt évben biztos be fog állni egy „blackout”, és legalább egy hétig el fog tartani. 

A legfontosabb: maradj nyugodt. Cselekedj körültekintően és megfontoltan!”

– írja a tájékoztató. 

Ilyenkor több, mindennapossá vált eszköz és infrastruktúra leáll – figyelmeztetnek. Ide tartoznak többek között a benzinkutak, a közlekedési lámpák, a vasúti forgalom, a liftek és felvonók, valamint több tömegközlekedési eszköz is. Emellett nem lesz elérhető a vezetékes telefon, a mobiltelefonok töltését nehezen lehet megoldani, megszűnik az internetelérhetőség, és leállnak az ATM-ek is.

Az áramkimaradások esetére az alábbiakat ajánlják beszerezni:

 • autórádió,
 • zseblámpák,
 • gyertyák, gyufák, gyújtók,
 • szén-monoxid-riasztók és tűzoltó készülékek,
 • víz (két liter egy főnek egy napra), tea, kávé,
 • tartós élelmiszer (tészta, rizs, konzerv),
 • elsősegélykészlet, szükséges gyógyszerek,
 • szemeteszsák, ragasztószalag,
 • gáztűzhely,
 • kültéri tűzhely, grill,
 • készpénz,
 • hálózsák, takaró, meleg ruha.

Mint írják, a készletet legalább két hétre kell biztosítani. Az javasolják mindenkinek, hogy végezzenek el egy elsősegélynyújtó tanfolyamot is, valamint dolgozzanak ki egy tervet, amelyben megadnak egy találkozási pontot, ha a gyerekek nem tartózkodnak otthon. Javasolják továbbá, hogy mindenki ossza meg a szomszédokkal az erőforrásokat. 

Senki sem tudja pontosan, mi fog történni egy áramszünet idején. Az viszont biztos, hogy nem fogunk gyorsan visszatérni a megszokott hétköznapi rutinhoz

− olvasható a közleményben.

Nyitókép: YouTube

Összesen 284 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szintet lépnek.

Ne már, inkább ahogy a szektátokban kitalálta valami okos virágcserép és mécses. Pici gréta, a temetőkben még bogarászhatsz, hátha vannak le nem járt mécsesek...

Biztos vagy benne, te rohadt Paks 2 lobbista:
"Távolabbra tekintve, az új, idén bemutatott Nemzeti Energiastratégia szerint a 2029-37-es időszakban a régi és új paksi blokkok párhuzamos termelésének, az egyenletesen növekvő megújuló kapacitásoknak, illetve új gázos erőművek piacra lépésének köszönhetően várhatóan átmenetileg nettó áram-exportőrré válik az ország. "

Téged nem zár ki senki, de joggal félhetsz tőlem- amilyen renyhe kommenteket tolsz...

De ebbe nem fognak belebukni?
Vagy ennyire elhülyült a lakosság?

Pontosan.
Megint be akartam írni, hogy ha 1985-ben egy ilyet bedobott volna valaki az NSZK-ban vagy Ausztriában (azaz hogy reális az esélye, hogy egy hétig nem lesz áram, szevasz), akkor elmegyógyintézetbe utalják... de hát könyörgöm, még szegény csóró Magyarországra vagy Lengyelországra is igaz ez!

De évtizedeket mehetünk még visszafelé.

Elképesztő.

Ez konkrétan alig 10 éve volt. Pontosan 10 éve.

2011-ben mondták ki a túlfejlett Németországban, hogy VÉGLEGES: nincs szükség atomerőművekre.
2021-ben meg azzal hergelik már a lakosságot, hogy nem lesz áram?!? Egy hétig?!?

LOL
Amúgy elég nyilvánvaló, hogy ez a komplex, nagyvárosi civilizáció 1-2 nap áramnélküliségbe is belerokkanna. Ezek nem normálisak!

Jó, ezeknek az eszmefuttatásoknak nem sok teteje van. Ha tényleg összeomlás lenne, akkor az soha nem úgy működik, hogy te békésen élsz a kis házikódban és tekered a biciklit...

Nem azt mondom, hogy abszolút értelmetlen egyénileg készülni erre-arra... de ag egy hetes blackout valami egészen durva jelenség lenne.

Amiről te beszélsz, az gondolom a 90-es écek eleje... extrém mértékben lettek még sokkal komplexebbek a tásadalmak. 1990-ben nem volt internet, nem volt bankkártya, nem volt (lényegében) telefonos hálózat... voltak viszont még bőven pl. háziállatok. Ma már falun sincs gyakorlatilag senkinek baromfija, nem hogy tehene vagy disznója.

Egy egyhetes blackout a mai civilizációnkban drámai katasztrófa lenne.

Az európai lakosság kb. 80%-a városban lakik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés