Antiszemitizmus vádja miatt lemondott egy holland műsorszolgáltató vezetője

2021. november 4. 11:46
Egy intézet igazgatója szerint a lemondott vezető „mindenért a zsidókat hibáztatja”, ezért „nincs joga arra, hogy Hollandiában közjogi tisztséget töltsön be”.    

Antiszemitizmus vádja miatt lemondott Taco Dankers, a holland jobboldali Ongehoord Nederland (ON!) műsorszolgáltató egyesület vezetője – közölte csütörtökön a NlTimes helyi hírportál Dankers bejelentését idézve.

Ártana a maradás

Az ON! felügyelőbizottságának elnöke azért kényszerült lemondásra, mert az NRC Handelsblad című napilap szerdán megjelent cikke szerint a Gefira elemzőintézet igazgatójaként „rendszeresen antiszemita nézeteket terjesztett”. „Maradásom ártana az ON! fontos küldetésének” – írta Dankers sajtóközleményében, az antiszemitizmus vádját ugyanakkor határozottan elutasította. A holland közmédia-alapítvány megdöbbenését fejezte ki az üggyel kapcsolatban, míg az ON! igazgatótanácsa megerősítette: „szavakban és tettekben” egyaránt kiáll az emberi jogok tiszteletben tartása mellett. Arie Slob holland oktatási és kulturális miniszter a sajtónak adott nyilatkozatában elmondta: „bölcs dolog, hogy Dankers távozik az ON! - tól, az antiszemitizmusnak nincs helye semmilyen rendszerben”.    

Az Izraellel kapcsolatos információkra szakosodott, hollandiai központú CIDI intézet csütörtökön közölte, hogy amennyiben jogilag lehetséges, feljelentést kíván tenni Dankers és a Gefira agytröszt ellen. A CIDI igazgatója szerint Dankers kijelentéseiben

„mindenért a zsidókat hibáztatja”, ezért „nincs joga arra, hogy Hollandiában közjogi tisztséget töltsön be”.    

Az ügyészséghez is fordulnak

Az antiszemitizmus elleni küzdelem nemzeti koordinátora, Eddo Verdoner az NRC-nek elmondta: az ügyészséghez fog fordulni a Gefira ügyében, mert véleménye szerint az intézet „színtiszta gyűlöletet terjeszt”. Azt mondta, hogy az agytröszt egyik legfrissebb, szeptemberi kiadványa

egy második világháborús antiszemita pamfletre emlékeztet.    

Az ON! műsorszolgáltató 2018-ban jött létre, és idén júliusban csatlakozott a holland közmédiarendszerhez. Célja, hogy olyan kérdésekről készítsen műsorokat, mint a tömeges bevándorlás, a holland kultúra meggyengülése vagy az Európai Unió hatalmi terjeszkedése. Az ON!-t korábban Geert Wilders és Thierry Baudet euroszkeptikus és bevándorlásellenes politikusok is támogatták. A műsorszolgáltató alapítója Haye van der Heyden 2019-ben mondott le vezetői pozíciójáról, mert botrányba keveredett, miután egy rádióműsorban kijelentette: a holokauszttagadóknak teret kellene biztosítani a holland médiában.

(MTI)

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hol, mikor rúgtak ki valakit antimagyarozásért? Vagy minket mindenki csak imád. Az se rossz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés