Kína elutasítja a koronavírus eredetét firtató amerikai nyomozást

2021. október 31. 14:42
A laboratóriumból való kikerülés elmélete szerint a SARS-CoV-2 nevű vírus egy vuhani kutatólaboratóriumból kikerülve terjedt el.

Peking vasárnap elutasította és „politikailag motiváltnak, valótlannak” nevezte az amerikai hírszerző szolgálatok által a koronavírus eredetéről pénteken nyilvánosságra hozott jelentést, és felszólította Washingtont, hagyjon fel a Kína elleni támadásokkal. „Akárhányszor is megjelenik ez a jelentés, és akárhány változatot gondolnak is ki, ez semmit sem változtat a jelentés teljességgel politikai jellegén és valótlanságán” – jelentette ki Vang Ven-bin, a kínai külügyminisztérium szóvivője.    

Kína korábban már határozottan ellenezte az augusztus végi összesített jelentésben szereplő következtetéseket

– olvasható a külügyminisztérium által kiadott közleményben. Hozzátette: az a tény, hogy a hírszerző ügynökségek a vírus eredetének kutatása közben lehallgatásokat alkalmaztak, „megcáfolhatatlan bizonyítéka” a politikai indíttatásnak. Egyúttal felszólította az Egyesült Államokat, hogy hagyjon fel Kína „támadásával és beszennyezésével”.    

A pénteken nyilvánosságra hozott dokumentum új változata annak a titkos jelentésnek, amelyet augusztusban nyújtottak be Joe Biden amerikai elnöknek, aki 90 napot adott a hírszerzésnek, hogy erőfeszítéseit megkettőzve magyarázza meg a világjárvány eredetét.    

Az újabb változat szerint a hírszerző ügynökségek újabb információk nélkül nem lesznek képesek megállapítani, hogy a vírus állatról terjedt-e emberre, vagy laboratóriumból került ki.    

A jelentés hangsúlyozza, hogy Kína együttműködésére is szükség van a vírus eredetének végleges megállapításához, és hozzátette, hogy Peking továbbra is akadályoz mindenfajta nemzetközi vizsgálatot. A laboratóriumból való kikerülés elmélete szerint a SARS-CoV-2 nevű vírus egy vuhani kutatólaboratóriumból kikerülve terjedt el. Ebben a dél-kínai városban kezdődött a járvány 2019 végén. Az elméletet azóta sem támasztották alá, és Kína többször is elutasította.

(MTI)

Fotó: STR / AFP

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nahát...
Biztosan azért nem akarnak nyomozást, mert ők nem tehetnek semmiről.

Szerintem közös projekt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés