Íme a friss védelmi intézkedések pontosan!

2021. október 29. 8:07
November elsejétől ismét maszkot kell viselni a tömegközlekedési eszközökön, az átoltottság növelése érdekében pedig a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak.

Megjelentek a Kormányinfón bejelentett védelmi intézkedésekről szóló kormányrendeletek csütörtökön este a Magyar Közlönyben.

November elsejétől ismét maszkot kell viselni a tömegközlekedési eszközökön, az átoltottság növelése érdekében a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak.

Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál a kérdésben a polgármesterek dönthetnek.

A kormany.hu weboldal részletesen ismerteti a kormányrendeletek tartalmát.

Újra maszkot kell hordani

November 1-jétől a korábban már megszokott szabályok szerint újra maszkot kell viselni a tömegközlekedési eszközökön, pályaudvarokon és megállóhelyeken. A maszkviselés alól ezúttal is felmentést kapnak a 6 év alatti gyermekek, az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő személyek.

Mindenki oltson

Az átoltottság növelése és a munkahelyek védelme érdekében a kormány lehetővé teszi a munkáltatóknak, hogy a munkahely és a munkakör sajátosságaira tekintettel a munkavégzés feltételeként előírják a koronavírus elleni védőoltás felvételét dolgozóik számára, akár minden dolgozótól elvárt egységes munkafeltételként, akár – munkakörtől függően – egyéni munkafeltételként.

A még beoltatlan dolgozóknak a munkáltató 45 napos határidőt állapíthat meg az első oltás felvételére. Az oltást elváró munkáltatóknak elektronikus úton (e-mail) vagy papír alapon tájékoztatni kell a foglalkoztatottat az intézkedésről, a határidőről és a védőoltás felvétele elmaradásának lehetséges jogkövetkezményeiről. Nem várható el a védőoltás felvétele attól a dolgozótól, akinél orvosi igazolással alátámasztottan ellenjavallt a védőoltás. Ha a dolgozó a védőoltást a munkáltató által meghatározott határidőn belül nem veszi fel, akkor a munkáltató fizetés nélküli szabadságot rendelhet el, és ha egy éven belül továbbra sem veszi fel az oltást, akkor a jogviszonyát felmentéssel, illetve felmondással azonnali hatállyal megszüntetheti.

Mi a helyzet az állami szférában?

A Magyar Állam, az államigazgatás, a közigazgatás, a honvédelem, a rendvédelem, a szociális ellátás, a közoktatás, a szakképzés, a felsőoktatás és a kulturális intézmények zavartalan működése érdekében az állami szférában alkalmazottaknál elvárt a védőoltás felvétele. Az egészségügyi dolgozók után tehát a kormánytisztviselőktől, honvédelmi, rendvédelmi, az állami fenntartású szociális és gyermekvédelmi intézmények dolgozóitól, az állami fenntartású kulturális és felsőoktatási intézmények dolgozóitól, az adóhivatali dolgozóktól, az állami fenntartású általános és középiskolák dolgozóitól is elvárt az oltás felvétele.

Az oltási programnak köszönhetően ezekben a szférákban már eleve magas az átoltottság, hiszen az elmúlt hónapokban célzott oltási akciók zajlottak. Természetesen az állami szférában is érvényes, hogy

nem várható el a védőoltás felvétele attól a dolgozótól, akinél az orvosi igazolással alátámasztottan ellenjavallt.

Amennyiben az állami alkalmazott ügyfelekkel rendszeresen találkozik, a védőoltást főszabály szerint 2021. december 15-ig fel kell vennie, egyéb esetben legkésőbb 2022. január 31-ig. Az állami szférában dolgozót, aki határidőig nem oltatja be magát, fizetés nélküli szabadságra kell küldeni és egy év múlva jogviszonya megszüntethető. A részben vagy egészben állami tulajdonban lévő gazdasági társaságnál foglalkoztatottaknál a munkáltató dönti el, hogy elvárja vagy sem a védőoltás felvételét.

Mi a helyzet az önkormányzatokkal?

Az önkormányzati szférában a polgármesteri hivatalok és önkormányzati fenntartású köznevelési, szociális, kulturális és egyéb intézmények esetén a polgármester dönthet arról, hogy kinek írja elő a védőoltás felvételét. Az első oltás felvételére legalább 45 napos határidőt állapíthat meg.

Gyes, gyed, távollévők?

Mind a versenyszférában, mint az állami, mind az önkormányzati szférában érvényes, hogy a gyesen, gyeden lévő foglalkoztatottak, valamint a más okból tartós távollevő számára nem írható elő a védőoltás felvétele.

Oltás, oltás, oltás!

A kormány továbbra is védőoltás mielőbbi felvételére kéri a beoltatlanokat, a most terjedő deltavírus mutáns ugyanis a beoltatlanokra a legveszélyesebb, a védőoltás a leghatékonyabb a vírus ellen.

Minél többen vagyunk beoltva, annál sikeresebben tudjuk megvédeni az országot a járvány újabb hulláma ellen

– hangsúlyozza a cikk.

A kormány weboldala felhívja a még beoltatlanok figyelmét, hogy nem kell megvárni, amíg munkáltatójuk az oltás felvételére kéri őket. A www.vakcinainfo.gov.hu regisztrációs honlap folyamatosan nyitva áll, az érvényes regisztrációval rendelkezők jelentkezhetnek a védőoltásra háziorvosuknál vagy akár az interneten is foglalhatnak időpontot kórházi oltópontra.

(MTI)

Nyitókép: Budapest, 2020. december 9.
Védőfelszerelést viselő ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban 2020. december 8-án.
MTI/Balogh Zoltán

Összesen 110 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tudom, hogy tanárhiány van, de akkor is: aki szerint bilgétsz megcsippeli az oltással, nem is baj, ha nem megy gyerekek közelébe.

Visszamenőleg nem lesz kötelező a vadászatvilágkiállításon a maszkviselés a kötelező iskoláscsoportoknak?

Amennyiben a covid okán kórházba kerülsz, ugye a felvételnél jelezni fogod, hogy az ellátás költségeit teljes mértékben saját magad fedezed. Egyébként meg kérdezz meg olyan embereket, akik hozzátartozója bizonyítottan a covid miatt halt meg. A z általad is képviselt DK stratégia miatt számosan haltak már meg.

Véleményem szerint az ellenzékiekkel kivételt kell tenni, ne hordjanak maszkot, ne oltassák magukat, akik ezt megtették közösítsék ki maguk közül, s adjanak személyes nyilatkozatot arról, hogy esetleges covid fertőzésük esetén nem kérnek orvosi ellátást, vagy ha igen, akkor azt zsebből fizetik.

Túl sokat vársz el tájékozottság, nyelvtudás terén az itt kommentelő DK-s ketrecharcosoktól. Persze bajban lenne Gyurcsány, s a többi ellenzéki zsoldos pártvezér - az értelmiségi MKKP kivétel - ha szavazói bázisuk gondolkodó, széles horizontú emberekből állna........akkor esélyük sem lenne a kormányzásra.

Ezekre meg kár az időt pocsékolni.

Te patológusként valóban így látod?

Akkor biztos úgy van! Ha azt nyilatkozták!
:D

Ez tényleg egy orvos? :o jaj nekünk.

Nem tud szegény külföldiül.

Egy járványban tök mindegy mi a halál oka - írod
Na, ennél nagyobb marhaságot ma még nem olvastam. Pedig van választék.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés