Elemző: Sok fiatal áll a Fidesz mögött

2021. október 28. 10:22
A felmérések szerint a baloldal szavazótábora elöregedett, a fiatalos Momentum pedig gyakorlatilag megsemmisült az előválasztáson.

Bár korábban határozottan állították a baloldalon, hogy a fiatalok már mind velük szimpatizálnak, a kormánypárttól pedig eltávolodtak, ez nem felel meg a valóságnak. Ebben a kérdésben a baloldal már az előválasztási kampány alatt meghazudtolta a saját állításait, amikor azt a gyanút keltette a fiatal szavazókról, hogy fideszesek. Az október 23-i ünnepségek még inkább összetörték a balliberális narratívát – ismerteti a Magyar Nemzet a XXI. Század Intézet vezető elemzőjének nyilatkozata alapján.

Semmi sem bizonyítja, hogy előválasztás megmozgatta a fiatalokat

A napilap csütörtöki számában megjelent cikk szerint Deák Dániel elmondta:

a baloldal már hosszú hetek óta építi azt a hamis narratívát, miszerint az előválasztás megmozgatta a fiatalokat.

Ezt az állítást egyetlen számítás sem támasztja alá, a baloldali előválasztás kapcsán sincsenek erre vonatkozó adatok, így ez csupán a politikai propagandakommunikáció része a baloldalon, mintsem egy valós helyzetleírás.

Az elemző szerint a felmérések azt mutatják, hogy a baloldal szavazótábora elöregedett, a fiatalos Momentum pedig gyakorlatilag megsemmisült az előválasztáson. Ezért kommunikálják most azt, hogy Márki-Zay Péter megváltást jelent ebből a szempontból, de ez nem fedi az igazságot – tette hozzá az elemző.

A Fidesz egy igazi néppárt

Deák Dániel felidézte, hogy a liberálisként azonosított Republikon Intézet augusztusi felmérése szerint

a Fidesz szavazóinak a 33 százaléka 39 év alatti, ami a társadalom korfáját tükrözi.

Az MSZP esetében ez a szám csupán 12 százalék, de a DK esetében is csak 26 százalék. A felmérés Deák Dániel szerint jól mutatja, hogy míg a baloldali pártok rétegpártok, addig a Fidesz egy igazi néppárt, amelynek a támogatottsága az egyes korcsoportok körében arányosan oszlik meg. Az elemző szerint ezt a békemenet is jól szimbolizálta, hiszen idősek és fiatalok, fővárosiak és vidékiek egyszerre vonultak a kormány álláspontját támogatva.

Félmillió ember a Békemeneten

A cikk kiemeli: emlékezetes, a kormányoldal békemenetén csaknem félmillió ember vonult, míg a baloldal kampányrendezvényén talán pár ezren lehettek az érdeklődők. A Mandiner közölt egy fotógalériát is, amelyen rengeteg fiatal szülőt, egyetemistákat, gimnazistákat örökítettek meg, ahogyan a békemeneten vonulnak. Beszédes volt az is, hogy az ünnepi beszédét elmondó Orbán Viktor mögött fiatalok álltak több sorban. Ezzel párhuzamosan a baloldal színpadán a szónokok egyedül mondták el beszédeiket, amelyekben csak egy-egy gondolat erejéig jelentek meg a fiatalok, mint a baloldal lelkes támogatói – olvasható a Magyar Nemzetben.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tájékoztatnám az "elemzőt", hogy 2022 tavaszán fok igazán kiderülni, hogy hány fiatal áll a Párt mögött.
Merthogy más felmérések szerint nagyon sok fiatal az ellenzéket támogatja.
Addig minden hasonló, a Párt népszerűségét hirdető "elemzés" csak rizsa.

Hát, van, akinek keserves a demokrácia győzelme.
Rengetegen voltak a békés, jó hangulatú Békemeneten, elég sok fiatal is, az a lengő zászló erdő felejthetetlen, meg a sok jó arcú résztvevő.

Remélhetőleg így marad jövő tavaszig.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés