2024-ben ismét útra kelhet magyar űrhajós

2021. október 28. 13:48
A HUNOR űrprogram keretein belül ismét járhat magyar űrhajós az űrben.

Szigorú feltételeknek kell megfelelniük a csütörtökön elindított magyar űrhajós-kiválasztási folyamatban részt vevőknek. A 30-60 naposra tervezett misszió során egy magyar űrhajós az évtized közepén űrrepülésben fog részt venni, hogy

világszínvonalú magyar innovációkat teszteljen és egyedülálló kísérleteket folytasson a Nemzetközi Űrállomáson.

A HUNOR űrprogram keretein belül 2024-ben ismét útra kelhet magyar űrhajós, ezzel pedig megkezdődik Magyarország űripari forradalma – olvasható Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos interjújában, amelyet a Hype&Hypernek adott. 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért és űrtevékenységért felelős miniszteri biztosa emlékeztetett: a most útjára indított HUNOR (Hungarian to Orbit) nemzeti kutató űrhajós programra jelentkezőkkel szemben fontos elvárás, hogy műszaki, természettudományos beállítottsággal bírjanak. Kiemelt elvárás a nemzetközi sztenderdeknek megfelelően a magas fokú pszihés terhelhetőség, a felsőfokú angoltudás, valamint az, hogy a jelentkező határozott, kiegyensúlyozott személyiség legyen.

A nemzeti űrhajós programra jelentkezőknél

elengedhetetlen feltétel a valós teljesítmény, a kiemelkedő készségek és a hazaszeretet

– tette hozzá.

Mint az interjúban elhangzik, a magyar kormány a gazdaságvédelmi akcióterv keretein belül pedig a jövő iparágai közé sorolta az űripart, ennek köszönhetően prioritást élvez a terület. Az űrprogram nyugati támogatással fog megvalósulni, az orosz Roszkoszmosszal történő tárgyalások során ugyanis kiderült, hogy csak a 2026-2030 céldátum lett reális.

Mindeközben tavaly az Egyesült Államok kilenc év kihagyás után ismét képessé vált arra, hogy embert juttasson a világűrbe. „Ekkor keresték meg egymást a partnerek, ebben az esetben pedig tartható a 2024-es céldátum” – fogalmazott Ferencz Orsolya.

A programra 2022. január 31-ig lehet jelentkezni.

A teljes interjút itt olvashatja el.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/NASA

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mészáros Lőrincet javaslom.

Ha nem jön vissza, még jobb.

Téged tavaly hibernáltak? Másról sem ment a hiszti, mint hogy a digitális oktatás mekkora nulla, és mennyire lemaradtak a diákok mindenből.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés