A Nemzeti Filmintézet nem politikai alapon válogat

2021. október 27. 10:26

Skrabski Fruzsina
Facebook
Még a Magyar Helsinki Bizottság is azt mondta, rendben van a film.

„Akkor a kezdetekről: idén, februárban, felhívott Révész Máriusz, hogy szerinte jó lenne egy dokumentumfilmet készíteni 2006-ról, rendőr és civil áldozatokról, a 15 éves évfordulóra. Mondtam neki, hogy jó, de Tamas Bodokyval készíteném, mert szerintem 2006 az egész ország tragédiája és ne vádolhassanak propagandával. Ez Máriusznak is nagyon tetszett. Felhívtam Tamást, akivel 20 éve vagyunk barátok. Együtt jártunk Kommunikáció Doktori Iskolába. Azt mondta, hogy jó, de ne hireszteljük és, ha propaganda lesz, akkor ő ebből kiszáll. Megkerestem a kollégáimat, hogy pályázzunk a Nemzeti Filmintézethez, amire ők mondták, hogy mekkora hülyeség ez! Bodokyval úgyis az első körben kidobják a pályázatból. Mondtam, hogy jó, adjuk be a Bodokyval, ha kidobják, akkor nem csinálunk filmet.

Aztán jött a meglepetés: a Filmintézet mindenféle akadékoskodás nélkül támogatta. Igen, a »sorosos« Bodokyval együtt. Először még megkértek, hogy a fotón ne látszon az operatőr, neki ne írjam a nevét a stáblistába, Tamással pedig olyan szerződést kötöttünk, hogyha propagandának ítéli a filmet, akkor az utolsó pillanatban is kiszállhat. Úgyhogy a forgatáson kértem, hogy álljon a szélére, hogy adott esetben ki tudjuk vágni… A liberális jogvédők is aggódtak, hogy a végső vágást be kell-e vinnem a Fidesz sajtóosztályára? Mondtam nekik, hogy nem kell, de velük is olyan szerződést írtam, hogy a teljes film megtekintése és a hozzájárulásuk után hozhatom nyilvánosságra. A jobboldaliak pedig Bodoky miatt aggódtak. Mit keres ott? Mit hoz ki belőle? Biztos a liberálisok iránti megfelelési kényszer hajt, hogy vele összeálltam.

Elkészült a film, Tamás rábólintott, a rendőrök kevésnek tartották a rendőráldozatokat, de hozzájárultak. A Magyar Helsinki Bizottság azt mondta rendben van. Kis javítások kért néhány szereplő itt-ott, de végül mindenki hozzájárult. Az is nagyon fontos: mindig, mindenkinek az egész filmet megmutatom. Tudom, hogy ezt nem lenne muszáj, meg persze beleszóltak nemcsak a saját szövegükbe, hanem a narrációba, koncepcióba, de így legalább senki se lepődött meg a végterméken, senki se mondhatta, hogy átvertem. Szóval se Habony, se Fidesz nem került elő. A Filmintézet egy olyan alkotást támogatott, aminek főszereplője az atlatszo.hu főszerkesztője. Nem is támadott senki propagandával, hiszen ha az lenne, akkor Soros György a Fidesznek kampányolna… Ami jó, hogy akkor az Áldozatok 2006 film kapcsán kimondhatjuk: létezik pártok feletti barátság, a Nemzeti Filmintézet nem politikai alapon válogat és a liberális jogvédők és újságírók is felháborítónak tartják 2006-ot!”

Kép forrása: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés