Elrendelték a „szkíta arany” visszaküldését Ukrajnának

2021. október 27. 9:57
Az oroszok annektálták a Krímet így a nagy értékű aranykincs Hollandiában rekedt.

Az amszterdami fellebbviteli bíróság kimondta, hogy az úgynevezett „szkíta arany” gyűjteménye Ukrajnához tartozik, és vissza kell adni az ukrán államnak – írja az Euronews. Emlékeztettek: Krími "szkíta arany” gyűjteményeket kölcsönözött ki egy amszterdami múzeum hét évvel ezelőtt. Oroszország annektálta a félszigetet így a nagy értékű aranykincs Hollandiában rekedt. A holland múzeum úgy ítélte meg, írják, hogy további konfliktust generálna, ha valamelyik országnak visszaadná a műkincseket.

Dmitro Kuleba, ukrán külügyminiszter hatalmas győzelemként értékelte,

hogy a krími arany hazakerül Ukrajnába.

Az orosz szóvivő nem kommentálta a bíróság döntését

„Nemcsak múzeumi darabokat kapunk vissza, hanem nemzeti identitásunk egy részét, és több ezer éves történelmünkről tanúskodó emlékeket” – mondta Dmitro Kuleba, ukrán külügyminiszter. A krími múzeumok ügyvédje, Rob Meijer elmondta a sajtónak, hogy a krími múzeumok fellebbezhetnek a holland legfelsőbb bírósághoz. Ez három hónapon belül megtörténhet, írják, és ez idő alatt, valamint a fellebbezés tárgyalása alatt a szkíta arany még nem kerülhet vissza Ukrajnába, hanem marad az Allard Pearson Múzeumban. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő nem kommentálta a bíróság döntését. Mindössze annyit jegyzett meg, hogy

a szkíta arany témája fontos a Kreml számára,

és figyelemmel kísérik annak sorsát, írják.

Fotó: MTI Fotó: Bruzák Noémi

Összesen 92 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csak tudod a cumót készítő szkítáknak pont annyi közük van a mai ukránokhoz, mint a mai oroszokhoz.

A cikkből nem derül ki, hol találták a tárgyakat, de ha mondjuk a Krímben, akkor a legjobb helyen azokban a krími múzeumokban vannak, ahonnan kölcsönözték őket. Gondolod, hogy Putyin bátyó mind beolvasztaná?

Mondtam én olyat, hogy az ukránok vagy az oroszok ne legyenek büszkék rá? Csak annyit mondtam, hogy egyenlő alapon lehetnek büszkék: mindkettő szláv nép, a szkíták meg nem voltak szlávok.

Az tekintheti magát ma a szkíták örökösének, aki a szállásterületüket birtokolja. Ha Putyin bátyó, akkor ő.

Mi is ilyen alapon vagyunk büszkék a Seuzo-kincsre.

Persze még egysezr: ha valójában valahol a Donyec-medencében találták a cuccost, és onnan vitték a Krímbe, akkor semmi keresnivalója a Krímben. De ha a Krímben találták, legjobb helyen a Krímben van.

Putyin bátyóval le kellett volna tetetni a nagyesküt, hogy ott hagyja a krími múzeumban, és nem viszi mondjuk a Tretyakov galériába, vagy nem dísziti vele a dácsáját.

A Krím félszigetet csak 1783-ban gyarmatosították az oroszok.

1897-ben lakosságának 36%-a volt tatár és csupán 33%-a orosz.

A kommunisták népírtása után 1959-ben 0% volt a tatár és 71% volt az orosz.
(Wikip. és Rand McNally Atlas of World History)

Hát, ha lila fingod volna a történelemről, akkor tudnád, hogy Trianon után nem hoztuk a cuccost az elszakított területekről, hanem vitték ki az országból a románok.

Amúgy elvben igen, azt gondolom, nem lett volna jogunk szétkapni mondjuk a Kassai Székesegyházat. Szerencsére nem is tettünk ilyet. Más balfasz példa?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés