Az EU elvetette a közös földgázbeszerzés ötletét

2021. október 27. 8:59
Elemzők szerint tavaszig biztosan maradnak a magas energiaárak.

Az unió nem vág bele a Spanyolország által javasolt közös földgázbeszerzésbe, mert az túl bonyolult lenne és tározókra is szükség lenne hozzá – írja az Euronews. Hozzátették: ez az uniós energiaügyi miniszterek luxemburgi válságülésén derült ki, ahol vita volt a nukleáris energia szerepéről is. A magas energiaárak miatt tartottak tanácskozást a tagállamok szakminiszterei Luxemburgban, írják. Abban egyetértés van közöttük, hogy rövidtávon adócsökkentéssel és állami támogatással kell kezelni a helyzetet. A hosszútávú megoldásban azonban megosztottak az országok. Nem támogatják a közös földgázbeszerzést sem. „Egy közös beszerzés éveket vehet igénybe. És ha lenne közös beszerzés, hol tárolnánk a gázt? Sok bonyolult kérdés van. Szerintem a spanyol kormány túlzott ígéreteket tesz” – mondta a luxemburgi miniszter, Claude Turmes.

Nincs egyetértés a tagországok között

A portál arról tájékoztat, hogy Franciaország és Spanyolország átalakítaná az energiapiacot, de kilenc másik ország, köztük Németország és Hollandia viszont a piacokra bízná az árakat, szerintük a mostani emelkedés csak átmeneti jellegű. „A mostani modell átalakítása veszélyezteti a piacok kiszámíthatóságát, a versenyképességet és a zöld átmenetet. Emellett a jelenlegi piaci modell biztosítja a kereslet és a kínálat egyensúlyát. Ez nagyon fontos az energiabiztonság szempontjából” – mondta Kadri Simson uniós biztos. Az EU szerint a megújuló energiaforrások terjesztésével lehet csökkenteni a kontinens energiafüggőségét. Abban azonban

vita van, hogy az atomenergiát zöld forrásként támogassák-e.

„Kiegyensúlyozott energiamixre van szükség, amelyben stabil forrásként szerepel a nukleáris energia, átmeneti elemként a földgáz és persze megújuló források. De kiegyensúlyozottságra és tökéletes tervezésre van szükség” – mondta a cseh miniszterelnök-helyettes, Karel Havlíček.

Fotó: MTI/EPA/Remko De Waal

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ne foglalkozz hülyeségekkel, a németek majd ráveszik Putyint, hogy küldjön ingyen szelet Szibériából és minden megvan oldva.

Igaza van Karel Havlíceknek:
Kiegyensúlyozott energiamixre van szükség, amelyben stabil forrásként szerepel a nukleáris energia, átmeneti elemként a földgáz és persze megújuló források. De kiegyensúlyozottságra és tökéletes tervezésre van szükség.

A sötétzöldeknek a földgázból származó energia is piszkos energia.

Egy molekula metán (földgáz) elégésekor csak egy molekula széndioxid keletkezik, mellette két molekula víz, ami nem károsítja a környezetet. Azon kívül kombinált ciklusú villamos erőművekben elképesztően jó hatásfokkal lehet belőle elektromos energiát előállítani.
2016. június 17-én a franciaországi Bouchain telephelyen, a GE és EDF közös projektjének
keretein belül, üzembe helyezték az első GE HA típusú gázturbinát, egy kombinált ciklusú
erőműi blokk keretein belül.
A projekt a hatásfokjavítás terén elért fejlesztései sikeresnek bizonyultak, ugyanis a
tüzelőanyag teljesítményének villamos árammá való átalakítása 62,22%-os hatásfokkal ment végbe, amely jelenleg világrekordnak számít.

Bizonyos szint felett a széndioxid a földi légkör nem kívánatos felmelegedését idézheti elő.
Tetszik érteni?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés