Magyar György: Február végére lehet államfőjelöltje az ellenzéknek

2021. október 26. 20:04
Az ügyvéd tisztában van vele, hogy az ellenzék ebbe a folyamatba érdemben nem tud beleszólni, de szerinte egy államfőjelölti előválasztás eredménye a hatalom számára fontos jelzés lehet. 

A köztársasági elnöknek a nemzet egységét kell megjelenítenie, már csak azért is fontos lenne, hogy a személyéről ne a jövő áprilisi parlamenti választás előtt hetekkel a Fidesz egymaga határozzon, hanem széles társadalmi konszenzus alapján szülessen döntés – erről ír Magyar György ügyvéd, az Államfő-előválasztási Előkészítő Bizottság elnöke. Hozzáteszi:

az ellenzék ebbe a folyamatba érdemben nem tud beleszólni, de egy államfőjelölti előválasztás eredménye a hatalom számára fontos jelzés lehet. 

Áder János köztársasági elnök 2022 májusában tölti ki második államfői ciklusát, és a hatályos szabályok szerint nem választható újra. Az utódjáról a parlamentnek legalább harminc-hatvan nappal korábban, tehát jövő márciusban, illetve április első felében döntenie kell.

Múlt vasárnap az ellenzéki előválasztás lebonyolításában közreműködő civilek egy része, valamint szakértők egyeztettek a köztársaságielnök-jelölti előválasztásról, és egyetértés született abban, hogy mielőbb, akár november-decemberben történjék meg a potenciális államfő személyére a jelölés, és utána jöhet az előválasztás. Annak eredményét február 24-én hirdethetnék ki, tehát reményeik szerint előbb, mint hogy a Fidesz megnevezné a saját emberét.

Magyar György hangsúlyozza, tisztában vannak azzal, hogy Magyarországon az államfőt nem közvetlenül választják az állampolgárok, de fontosnak tartják, hogy legalább javaslatot tegyenek egy, a mai ellenzéki oldalon is elfogadható személyre.

Fotó: Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 135 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Parlamenti takarítónőket is előválaszt az ellenzék?

A nemzet egysége egyelőre definiálatlan fogalom. a két nagy tábor közül melyiknek kéne feladnia az álláspontját? Az államfő előválasztás csak a tematizálást szolgálja, de nem lesz olyan mozgósító ereje, mint az most véget ért előválasztásnak.

Az ellenzéknek ezzel nincs dolga.
Csak adatgyűjtés és mozgósítás céljából csinálja .

Mivel érdemi beleszólásuk nem lesz a parlamenti megválasztásba, az ellenzéki szavazók nem lesznek akítvak. Talán fáradtak is lesznek, meg addigra már az MZP-Gyurcsány roncskoalíció is túl sok problémával lesz megterhelve.

Tornáztassátok csak a híveket........már tüncizni sem mentek......... A választásokra pedig teljesen kimerülnek...... :)

Dr. Kotásznak teljesen mindegy, csak egy feltétele van:
a leendő köztársasági elnök Magyarország ellen dolgozzon.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés