Orbán-kritikus brit történésszel találkozott Karácsony Gergely

2021. október 25. 20:40
Francis Fukuyama után Timothy Garton Ash professzorral találkozott a bukott miniszterelnök-jelölt.

Hétfőn Karácsony Gergely Timothy Garton Ash brit történészprofesszort, az európai ügyek kutatóját fogadta. A főpolgármester Facebook-bejegyzése szerint a történész szívszorítónak és döbbenetesnek nevezte, hogy egy európai országban leépíthető a demokrácia. Beszámolt arról is, hogy a vendége szerint 

a Fidesz egy sarokba szorított, minden innovatív készségét elvesztett, berozsdásodott dinoszaurusz, amely képtelen reagálni a teljesen új politikai helyzetre”.

Elmondta továbbá, hogy a történész kritikáira Orbán Viktor is reagált már szeptemberben, „kivételesen nem a szokásos sorosozós regiszterben”.

Előzmények

Mint ismeretes, még az előválasztás hajrájában beszélgetett Karácsony Gergely Fukuyamával a magyar demokrácia helyzetéről, szinkrontolmáccsal. Akkor Fukuyama kiemelte, hogy megtiszteltetés számára az, hogy olyan valakivel beszélget aki „ténylegesen tesz is valamit az illiberalizmus terjedése ellen”. Karácsony cserébe nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy beszélgethet Fukuyamával, akire jelentős inspirációként gondol. Timothy Garton Ash sem megy a szomszédba egy kis Orbán-bírálatért: legutóbb szeptemberben, az Euronewsnak adott interjújában az európai értékekkel kapcsolatban fogalmazott úgy, hogy ezeket az alapszerződésben rögzítették ugyan, de a pontos meghatározásukra csak ezután került sor. Szerinte ki kell állni az értékekért, amelyeket most „olyan országok, mint Magyarország és Lengyelország”, súlyosan megsértenek.

Kérdésre válaszolva Timothy Garton Ash azt mondta, hogy az orbáni illiberalizmus veszélyt jelent az Európai Unióra, miközben leszögezte, hogy hosszú utat kellene megtennünk vissza az időben, hogy találjunk egy olyan magyar vezetőt, aki ennyire fontos volt az európai történelemben. 

„És ez azért van, mert ő lett a szimbolikus vezetője egy másik Európának. A konzervatív, antiliberális, nacionalista, keresztény, szociálisan konzervatív Európának […]. Tehát nem csak egy közepes méretű tagállamot képvisel az Európai Unióban. Nagyon fontos tendenciát képvisel az egész Európai Unióban” – fogalmazott a történészprofesszor.

Nyitókép: Karácsony Gergely Facebook-oldala

Összesen 102 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gerike, a kampányod véget ért, elbuktál.

Inkább a reggeli dugókkal kéne törődni.

Britek már az unióban sincsenek, de azért tanítanak!
Nekik miért nem kellettek azok a híres, nevezetes európai értékek?

Ennél látványosabban se tudná leszarni a fővárosi teendőit.

Válaszok:
pollip | 2021. október 26. 4:41

,,Garton Ash liberális internacionalistaként írja le magát . Támogatója az általa szabad világnak és liberális demokráciának nevezett politikának , amelyet véleménye szerint az Európai Unió , az Egyesült Államok mint szuperhatalom és Angela Merkel Németország vezetése képvisel.,,

Kell ennél több, hogy megismerje valaki a ,,küldetését,,?

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2021. október 26. 7:24

Azért ez is jó munka volt számára:-) beszélni nem kell, elég mosolyogni.

A kézfogás és a belenézés a kamerába, az már profi módon megy a Munka Hősének.
Ez a majom, akit professzoroznak, az ilyen jelzőkkel:
" innovatív készségét elvesztett, berozsdásodott dinoszaurusz, amely képtelen reagálni"
önmaga fölött mond ítéletet.
Ez olyan, - bizonyíthatatlan vélemény - mint ha azt mondom, Timothy Garton Ash anyja qrva volt.
Bizonyítékom, megalapozásom, érvem nincs, , ez egy vélemény.

"A Fehér Ház elkezdte kiküldeni a meghívókat Joe Biden Csúcstalálkozó a demokráciáért elnevezésű online rendezvényére. Magyarország és Törökország azonban nem kapott meghívót az eseményre, a lap szerint azért, mert messzire sodródtak a demokratikus értékektől – írta meg a Politico-ra hivatkozva a HVG."
BIZONY, EZ A DEMOKRÁCIA, nem a magyarországi:
"felfüggesztették egy amerikai képviselő fiókját, amiért leírta, hogy egy férfit nevez nőnek az elmebeteg Biden-kormány."
De jaj:
"KENNEDY HOZZÁTARTOZÓI SÜRGETIK BIDENT: HOZZA NYILVÁNOSSÁGRA A TITKOSÍTOTT DOKUMENTUMOKAT,"
- ezzel kellene kezdeni a "Csúcstalálkozó a demokráciáért elnevezésű online rendezvény", de valami azt súgja:
erre nem jut idő.
Az Idiotzionnazi nem fogja önmagát feljelenteni Kennedy meggyilkolásáért. Biden meg hogy merné ezt megtenni, ő demokrata.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés