Második világháborús tömegsírra bukkantak Fehéroroszországban

2021. október 21. 17:24
Nyolcezer ember földi maradványait rejti a sír.

Egy második világháború idejéből származó, a becslések szerint több mint 8 ezer ember földi maradványait rejtő tömegsírra bukkantak egy fehéroroszországi erdőben – jelentette be a minszki főügyészség csütörtökön.

A szakértők csontokat, ruhadarabok és cipők maradványait, valamint lőszereket találtak, ezeket most alaposan megvizsgálják. A tömegsírt egy katonai gyakorlótér mellett fedezték fel, nem messze a fővárostól, Minszktől. Az ügyészség közlése szerint

a német megszállók azon a területen gyilkoltak meg Minszk környékéről elhurcolt civileket és katonákat 1941 és 1944 között.

A holttesteket annak idején ötméteres mélységben földelték el. Korabeli beszámolók szerint a most feltárt tömegsír környékén levő falvakban a helyi lakosok kiáltásokat és lövéseket hallottak, és később a területen rengeteg töltényhüvelyt találtak.

Az egykori szovjet tagköztársaság főügyészsége arra számít, hogy a környéken még legalább hét – összesen 38 ezer áldozat földi maradványait rejtő – tömegsírra bukkanhatnak.

A Szovjetunióban 27 millió ember halt meg a második világháborúban. Egyedül a mai Fehéroroszország területén a lakosság mintegy negyede vesztette életét.

(MTI)

Nyitókép: STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az említett 27 millió az katonai áldozat csupán.
A németek feletti katonai győzelem árát a vöröskatonák fizették, akiket belehajtottak a tűzbe a komisszárjaik. A keleti-front katonai mérlege ugyanis 27 millió szovjet áldozat a 3 millió tengelyhatalmi áldozattal szemben. Tehát 9:1 az arány, köszönhetően a kommunista hadvezetésnek.

"A 27 milliós szovjet háborús halottat minimumnak kell venni mint katonai veszteséget, ellentétben a 2,416,784 halottal és eltűnttel a német oldalon, ahol ez a kategória a hadifoglyokat is tartalmazza, akik közül néhány végül is élve visszakerült a Gulagról."

Forrás: John Mosier, Deathride, Hitler vs. Stalin: The Eastern Front (Halállovaglás, Hitler és Sztálin egymás ellen: a keleti front), 1941-1945, Simon and Schuster, 2010. XIII. fejezet, Végkövetkeztetés: hamis győzelmek, helytelen vélekedések, 338.old.)

(A tengelyhatalmak általam becsült 3 milliója a fenti németekre vonatkozó szám kiegészítése a finn, szlovák, magyar, román, olasz, stb veszteségekkel.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés