The New York Times: Miért szereti Orbánt az amerikai jobboldal?

2021. október 20. 9:20
Az amerikai konzervatívok számára Orbán vonzereje nem annyira törvényeinek vagy politikáinak részleteiben rejlik, mint inkább abban, hogy kiáll a keresztény értékek mellett, hiszen közülük sokan szintén képviselik a posztliberális konzervatívok egyre izmosabb, katolikus szárnyát – írja a The New York Times.

A véleménycikk Orbán Viktor amerikai népszerűségének okait elemzi, s úgy fogalmaz, Tucker Carlson budapesti tudósítása elérte a célját: rávette az amerikaiakat, hogy figyeljenek oda Magyarországra és utána több republikánus szenátor pozitívan nyilatkozott Orbánról.

Az írás Rod Dreher konzervatív író és szerkesztő gondolatain keresztül próbálja feltérképezni Orbán Viktor tengerentúli népszerűségének okait. A szerző úgy véli – mint a jobboldali értelmiségi körében sokan –, a bevándorlás veszélyezteti a „nemzet stabilitását és kulturális folytonosságát” és a bevándorlóknak felelősségük van új országuk kultúrájának átvételére, de gyakran elutasítják ezt. A cikk szerint Dreher az illiberális demokrácia – amikor egy állam elutasítja a pluralizmus egy szűk értékrend javára – felé fordult és úgy gondolja,

választani valójában a baloldali és jobboldali illiberális demokráciák közül lehet.

Az írás úgy fogalmaz, lehet, hogy az amerikai konzervatívok nem ugyanazokat a módszereket alkalmazzák, mint Orbán Magyarországon, de nincsenek aggályaik a hatalom használatával szemben azért, hogy más erkölcsi normákat alakítsanak ki, mint az eddigiek.

A szerző kritikus hangnemben tette fel a kérdést, hogy Orbán politikája vajon nem a kleptokrácia elfedésére szolgál-e – aminek kapcsán milliós uniós támogatásokat juttatott családtagok és barátok számára –, és igazi célja egyszerűen a hatalom lehet.

(Fotó: Orbán Viktor a Fehér Házban találkozott Donald Trump egykori amerikai elnökkel. MTI)

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az illusztrációként használt fotó azon a sajtótájékoztatón készült, ahol Trump leghosszabban a Kína elleni szankciók fontosságáról beszélt.
A Vezér meg kínosan feszengett és nyalogatta a száját.

Biztos, hogy az amerikai jobboldal szereti pohost?
Vagy csak azok, akik jópénzér-pálinkájér eljönnek és lenyomnak egy műsort?

Csak kérdezem.

Na, ugye, hogy egyformák szerintetek is!
Nem mindegy, hogy nemzetiszínben vagy Uniós zászlóval lopnak meg minket?

A katolikus világértés adja a tisztes és értelmes poltika alapját, a liberalizmus csődje már a csirájában ott van, mert csonka valóságképet képvisel. Amúgy, MZP egyik nagy bűne éppen az, hogy a katolikus hitével hivalkodik, de liberális pártszövetség szekerét tolja.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés