Tölgyessy Péter: Márki-Zay szövegeiből megítélhetetlen, hogy van-e valóban kormányzati alkalmassága

2021. október 19. 9:55
„Annál szörnyűbb nincs, mikor valaki győz, és utána nem tudja kormányozni az országot” – utalt a hódmezővásárhelyi polgármesterre az SZDSZ egykori elnöke.

Tölgyessy Péter volt a Partizán értékelő műsorának vendége. Az egykori SZDSZ-elnök elmondta véleményét a feles többségű alkotmányozásról, az ellenzékről és a korrupcióról is.

„A Fidesz megtartotta a szabályokat”

„Azt mondják, amit az ellenzéki szavazók hallani akarnak” – jelentette ki az Alaptörvény egyszerű többséggel történő megváltoztatásának tervére, amelyben gyakorlatilag konszenzus mutatkozik a baloldalon belül az utóbbi időszakban.

Szerinte a baloldali szavazók azt akarják hallani a vezetőiktől, hogy „eltüntetjük a Fideszt örökre” „A baloldalon egyébként mindig ezt gondolták, szegény Antall Józseffel kapcsolatban is, meg Orbán Viktorral kapcsolatban is már néhányszor – de még soha nem jött össze” – mondta Tölgyessy.

Az egykori politikus ezután hosszú fejtegetésbe kezdett, melynek lényege, hogy az új alkotmányokat általában nem a ancien regime, azaz a múlt rendszer utolsó parlamentje fogadja el őket. Ez egy magyar specialitás – utalt itt 1848-ra és 1989-re – amely szerinte egyáltalán nem illik bele a világtrendekbe: Amerikában és Németországban összeomlás után került sor az új közjogi berendezkedés létrehozására.

„Magyarországon harminc éve polarizáció zajlik, azt lehet mondani, hogy egy modern polgárháború” – folytatta, hozzátéve hogy

a XXI. század eszközei a karaktergyilkosságok, ma ugyanis már nem zárnak börtönbe politikai ellenfeleket.

„Ebben a helyzetben, ha az egyik fél egy hajszállal többet szerez és átlép minden szabályon, – a Fidesz megtartotta a szabályokat – az könnyen katasztrófához vezethet” – mondta Tölgyessy, aki elmondta: Ferenc Józsefet temetését követően – aki most is ott fekszik, ahová végső nyugalomra helyezték – 11 rendszerváltás történt az országban, ami egy beteg társadalomra utal szerinte.

Kell az egyensúly

„Ha végignézem az ellenzék mondanivalóját, 80 százaléka nem megvalósítható: vagy nem szabad megcsinálni, vagy nem lehet, mert nincs hozzá forrás” – jegyezte meg. Tölgyessy kitért Márki-Zayra is: szerinte Márki-Zay ügyesen játszott az ellenzékiek vágyaival, de a politika nem csak erről, hanem a kormányzásról is szól.

Annál szörnyűbb nincs, mikor valaki győz, és utána nem tudja kormányozni az országot” – utalt a hódmezővásárhelyi polgármesterre.

Tölgyessy elmondta: Napóleon Szent Ilona szigetén arra jutott, hogy a sikeres politikához egyforma erősnek kell lennie a politikusban az akaratnak, a hitnek, az önbizalomnak, az cselekvőképességnek és az ítélőképességnek. Hogyha a kettő nem egyforma, akkor vagy cselekvésképtelen lesz az illető, – mint Karácsony Gergely –  vagy olyan akciókba fog belekezdeni, hogy beleáll fejjel a falba – fejtegette Tölgyessy, aki szerint aki valóságismeret nélküli lépésekbe kezd bele, nagyon nagy bajt goz magára, és a politikai közösségére is. „Márki-Zayról nem tudjuk, hogy kicsoda. Nincs igazán múltja. Politikai előtörténet nélküli megmentők jöttek most elő: ilyen volt Trump és a Sziriza is” – jelentette ki, hozzátéve, hogy Márki-Zay szövegeiből „megítélhetetlen, hogy van-e valóban kormányzati alkalmassága”. Tölgyessy azt is elmondta Márki-Zayról: szerinte téves az a feltevés, hogy a közös miniszterelnök-jelölt majd hozza a „csalódott fideszeseket” – mert ilyenek nincsenek tömegében.

 

Összesen 183 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagyon jól beszélt, elképesztő felüdülés volt intellektuálisan az orbánfób sablonokat hörgő-habó moslékellenzékiek után.

A mandiner címadása nem igazán szerencsés, voltak sokkal ütősebb mondatai Tölgyessy-nek.

Jobb híján mindig előkerülnek a csalódott fideszesek - tehát ellenzéki oldalon sem bíznak abban, hogy elegendő szavazójuk lesz. Ezért léptették vissza Karácsonyt, aki biztosan nem hozta volna a végső reményként annyira vágyott csalódott fideszeseket.

MZP pedig szintén nem fogja hozni, mert a csalódott fideszes még nem biztos, hogy DK-Jobbik-MSZP-LMP-Párbeszéd szimpatizáns lesz. MZP is rosszul hangzik ez a szöveg.

Jó, hát azért mindig is volt egy mély törésvonal mondjuk Haraszti Miklós és mondjuk Tölgyessy Péter között...

Európa közepén élünk most is:-) nem költöztünk el!

Mondjuk a hódmezővásárhelyiek is szeretik, mert megválasztották polgármesternek.
Csak mondom...

"
szerinte téves az a feltevés, hogy a közös miniszterelnök-jelölt majd hozza a "csalódott fideszeseket" - mert ilyenek nincsenek tömegében.
"

Szerintem is. Sőt, továbbmennék:

2014-ben és 2018-ban több, mint egymillióan szavaztak a Jobbikra. Ehhez képest Jakabék rendre rosszul teljesítenek. Már 2019-ben az EP-választáson, és ősszel az önkormányzatin sem szerepeltek túl jól, és most az előválasztáson is meglehetősen kevesen voksoltak Jakabra.

Inkább csalódott jobbikosok lehetnek tömegével.

Sajnáltam, hogy Tölgyessy Pétertől, szerintem a legtárgyilagosabb embertől és legfelkészültebb szakértőtől megvonták a Kossuth Rádióban hosszú ideig érvényes megszólalási lehetőséget.

A Fidesz is csak nyert volna vele.

A balliberális zsidó értelmiség többségét nem érdekli az, hogy MZP képes lenne-e az országot vezetni. Egymást taposva teszik a hűségnyilatkozatokat MZP "kezébe", tegnap a Spirit FM Puzsér hangszerelésében kezdte meg a seggnyalást, s tajtékozva szidta a NER-t. Mindenki elveszítette a józan eszét, senki sem néz a tükörbe?

Mesélj már arról a csalásról, szép szőke herceg!!
Hogy tud ma valaki választási csalást elkövetni Magyarországon????
Tudod azért érdekel nagyon, mert én anno jegyzőkönyvvezető voltam több választáson is.

Tök mindegy, nem azért futtatják pillanatnyilag, h. később ő kormányozzon.

Ezek fajsúlyos gondolatok, csak a 11 rendszerváltást nem értem (amely, ha jól sejtem, eredetileg Gyurgyák gondolata), mert akárhogy számolom, nem jön ki. Ráadásul a legtöbbért nem okolható és nem felelős a "beteg társadalom", mert nem kérdezték meg róla. Talán azt biztosra vehetjük, hogy 56-ban és 89-ben a többség támogatta a rendszerváltozást, alighanem 18-ban is, bár akkor valóban nagyon magas láza volt a magyar társadalomnak. 45-ben is, de nem úgy. 89 óta én nem érzékelek rendszerváltást, csak politikai változásokat, a kezdeti hektikusság pedig demokratikus tanulási folyamatnak tekinthető.

Pontosabban szólva szerették, mert a Fidesz már nem a kétharmadért, hanem a túlélésért küzd...

Tölgyessy megértéséhez kevés a te hat osztályod.........

Ha nem is a Fidesz égisze alatt, de a Fidesz miatt, miután a Fidesz terelte össze az ellenzéket egy karámba, csak azért, hogy utána tudjanak gyurcsányozni.
Mint ahogy teszik is ezt ezerrel, az ellenzék kapcsán.
Csakhogy a jelek szerint ezzel kapitális nagy öngólt rúgtak, mivel most az egységes ellenzékkel kell megküzdeniük és nem tudják alkalmazni a szalámitaktikát ahogy tették azt korábban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés