Zeman jogkörei a betegség miatt átruházhatók a szenátusi bizottság szerint

2021. október 19. 16:47
A szenátus az elnöki jogkörök átruházását szorgalmazza.

A bizottság határozata szerint a parlamenti felsőháznak október végén kellene döntenie a cseh alkotmány 66. cikkelyének alkalmazásáról, amely előírja, hogyan lehet átruházni a feladatai ellátására képtelen államfő jogköreit a kormányfőre, valamint a képviselőház elnökére. A cikkely szerint ezt a lépést a parlament mindkét házának határozatban kell támogatnia. A szenátus legközelebbi ülése október 26-án kezdődik, majd az újabb ülésre november 5-én kerül sor. Az októberi választások eredménye alapján november 8-án, a 30 napos óvási időszak letelte után ül össze az új képviselőház, amikor a képviselők leteszik az esküt, és megválasztják a testület új szerveit. Ezt követően tűzhetné napirendre az alsóház is az elnöki jogkörök átruházását.

A felsőháznak arról kellene határoznia, hogy „a köztársasági elnök komoly egészségügyi okok miatt képtelen betölteni hivatalát” – mondta Zdenek Hraba, a szenátusi bizottság elnöke újságíróknak a prágai Központi Katonai Kórház hivatalos véleményére hivatkozva.

Milos Zeman államfő a prágai Központi Katonai Kórház véleménye szerint jelenleg nem képes ellátni a tisztségéből eredő feladatokat – jelentette be hétfőn Prágában Milos Vystrcil, a cseh szenátus elnöke, aki néhány napja kért a kórháztól hivatalos véleményt az elnök egészségi állapotáról. Az államfő egészségével kapcsolatos prognózisok nagyon bizonytalanok, és Zeman visszatérése hivatalába a következő hetekben nem nagyon valószínű – tette hozzá a felsőház elnöke, aki újságírók előtt konkrétan idézett a kórház hivatalos álláspontjából. A kórház hivatalos weboldalán megerősítette, hogy válaszolt a szenátusi elnök kérésére.

Kormányalakítás

Milos Vystrcil azután kérte ki a kórház véleményét az elnök egészségi állapotáról, hogy az elnöki hivatal már több mint egy hete nem adott kielégítő tájékoztatást Milos Zeman állapotáról. A 77 éves államfőt – akinek alkotmányos kötelessége, hogy az október 8-9-i választások eredménye alapján a 30 napos óvási időszak elteltével kormányalakítási megbízást adjon az arra alkalmas politikusnak – nyolc napja vitték be a kórházba, ahol az intenzív osztályon kezelik. Betegségének diagnózisát mindeddig nem hozták nyilvánosságra.

Andrej Babis kormányfő kedden a közszolgálati televízióban felszólította Vratislav Mynárt, az elnöki iroda vezetőjét, hogy mondjon le, mert személyesen felelős az információhiány kiváltotta feszültségekért, illetve azért, hogy a kórház engedélye nélkül elvitte Radek Vondráceket, a képviselőház elnökét a beteg Zemanhoz. Babis azt mondta: ha Mynár nem mond le, akkor – amennyiben átveszi az elnöki jogkörök egy részét – ő fogja lemondatni. Mynár nem válaszolt.

(MTI)

Nyitókép: Georg Hochmuth / APA / AFP

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés