Legitimnek tartja Márki-Zay hetedik frakciós felvetését Pálinkás József

2021. október 20. 8:00
Bár az Új Világ Néppárt elnöke nem kezdeményezi a hatpárti megállapodás felülvizsgálatát, támogatja Márki-Zay Péter ötletét. Felhívta a figyelmet arra, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester 370 ezer szavazattal lett első az ellenzéki miniszterelnök-jelölti versenyben, ami egy országgyűlési választáson, pártokra lefordítva 5-7 mandátumot is jelenthetne. Pálinkás szerint az ellenzéki térfélen kevés politikus van, aki nem a saját és pártjának pozícióját tartaná elsődleges szempontnak a tárgyalásokon.

Bár a nyilvánosság előtt még nem foglaltak állást, a nyilatkozatok hangvételéből látszik, hogy az ellenzéki pártoknak nem igazán tetszik Márki-Zay Péter legújabb ötlete, miszerint a baloldalon a tervezett hat helyett egy hetedik frakciót is létre kellene hozni, lehetőséget biztosítva ezzel a listavezetőt támogató civilek és a kispártok képviselőinek a parlamentbe jutásra.

Márki-Zay a képviselőcsoportot Pálinkás József Új Világ Néppártjára alapozná, már ha az tudna frakciót alakítani. A jelenlegi szabályok szerint nem tudna. A hódmezővásárhelyi polgármester – aki egyébként az ÚVNP jelöltjeként nyert egyéni körzetben az előválasztáson – korábban úgy nyilatkozott, ebben az esetben Pálinkásékhoz csatlakozna. Amúgy a Párbeszéd-frakcióba ülne.

A Párbeszéd és a Jobbik az ATV kérdésére már jelezte, az ellenzéki pártok nem a sajtón keresztül szeretnék ezt megvitatni, az ilyen ötletekre ott vannak a pártok közötti egyeztetések. A viták borítékolhatók, hiszen az egyéni jelöltek elosztása után már csak az országos pártlistán lehet mandátumhoz jutni, a befutó helyek száma pedig korlátozott. A sorrendről a hat pártnak kell megállapodni, de Márki-Zay ötlete nyilván tovább bonyolítja a helyzetet, élezve a konfliktusokat. Mindazonáltal a hódmezővásárhelyi polgármester már leült egyeztetni Gyurcsány Ferenccel.

Az ügyről megkérdeztük az ÚVNP elnökét, Pálinkás Józsefet, aki a Mandinernek elmondta, tudott Márki-Zay ötletéről, ami szerinte legitim felvetés.

Mivel azonban nem valósult meg az az alap-megállapodásban rögzített feltétel, hogy pártja akkor alakíthat frakciót, ha legalább öt jelöltjük nyer az előválasztáson, ezért Pálinkás nem lép fel a megállapodás módosításának igényével. Ugyanakkor Márki-Zay mozgalmának van néhány olyan jelöltje, akiket az ÚVNP is támogat vagy akik akár az ő frakciójukba is beülnének, ha létrejönne.

Ezzel együtt az ellenzéki térfélen elég kevés politikus van, aki nem a saját és pártjának pozícióját tartaná elsődleges szempontnak a tárgyalásokon, az ország érdeke helyett

– magyarázta az ÚVNP elnöke, aki szerint Márki-Zay győzelmével új helyzet állt elő az ellenzéki térfélen. Felhívta a figyelmet arra, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester 370 ezer szavazattal lett első a miniszterelnök-jelölti ellenzéki versenyben, ami egy országgyűlési választáson, pártokra lefordítva 5-7 mandátumot is jelenthetne.

Kérdésünkre, ő lenne-e képviselő a parlamentbe, nem adott egyértelmű választ. Azt mondta: ez nagy mértékben függ a feltételektől.

Pálinkás ugyanakkor egyetért azzal, hogy ha az ellenzék győz és Márki-Zay lesz a miniszterelnök, nagyon nehéz dolga lesz. Ennek kapcsán emlékeztetett a DK elnökének pár nappal ezelőtti nyilatkozatára, amelyben

Gyurcsány Ferenc megerősítette, csak a parlamenti többség megszerzése után kerülhet sor a kormányfőválasztásra.

Egyebek mellett ezért sem voltam nagy híve az ellenzéki kormányfőjelölti versenynek, mert bárki nyer, az eredménynek közjogi értelemben nincs kötőerje, csak politikailag van – mondta Pálinkás.

_

Nyitókép: MTI

Összesen 133 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Fekete Pákónak is van véleménye a dologról:
https://www.youtube.com/watch?..

Kinézhetnél a buborékból, mi minden valósul meg a "lopott" pénzből. Még politikai imádottjaid is tudják, hogy itt szó sincs lopásról, de titeket azért ezzel hergelnek.

Ugyan Pálinkás papa! MZP ugyanúgy a maga pozícióját védené-erősítené mint a pártok. Éppen azért kellene neki valami frakcióféle, mert azt mindenki érti, hogy ez a helyzet fejtetőre állított: normális esetben van egy parlamentben többséget szerzett párt, s az jelöl. De az ellenzék és MZP nem normális, s most kínos kétségbeeséssel próbálná fedni ezt a perverz ellenzéki szituációt. Karácsony után még világosabb, hogy Fegyenc az úr, MZP egy ócska kis marionettfigura, nagyon felfújt ego-val. Amúgy a probléma álságos, mert áprilisban nagy vereséget szenved az ellenzék.

Tegnap Gyurcsány megmondta MZP-nek,hogy nem volt ellenzék váltás.
MZP azóta csendben van.

Igen, és Cseh Kata most siratja az általuk megfúrt olimpiát, aminek a népszerűsítésébe akartak a pályázat szerint belépni. Skizofrén helyzet lehet.

Előválasztáááááás!
A demokrácia ünnepe!

Két nappal később:
Legyen még egy mérhetetlen mikropárt az országgyűlésben, saját frakcióval! Akkor is, ha ez homlokegyenest ellentétes az előválasztás előre lefektetett játékszabályaival, és ha a kérdéses párt elnöke (!) 20 ezer ajánlást sem tudott hetek alatt összegereblyézni...

Várjál, nem MZP unokatestvére (!) szokott diktafonnal járni mindenhova?

:)

Ugye azt "vágod", hogy túl sok hozzáadott érték nincsen ezekben a beböfögésekben?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés