Amerika Ukrajnát támogatja az orosz-ukrán konfliktusban

2021. október 19. 16:23
Az Egyesült Államok Ukrajnát támogatja az ukrán-orosz konfliktusban, és abban is, hogy dönthessenek a NATO-csatlakozásról. Az amerikai védelmi miniszter grúziai, ukrajnai és romániai látogatásának célja a frontvonalban lévő országok biztosítása afelől, hogy az Egyesült Államok az orosz agresszióval szemben is elkötelezett szuverenitásuk mellett – írta meg az Euronews.

„Ismételten felszólítjuk Oroszországot, hogy vessen véget a Krím megszállásának, hagyjon fel a kelet-ukrajnai háború állandósításával, fejezze be destabilizáló tevékenységét a Fekete-tengeren és Ukrajna határai mentén. Állítsa le az USA és annak szövetségesei elleni kibertámadásait és egyéb romboló tevékenységeit” – mondta Kijevben Lloyd J. Austin III.

A 2014 óta tartó kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus 13 ezer ember életét követelte.

Vlagyimir Putyin pedig fenyegetésként értékelné Ukrajna esetleges NATO-tagságát

Ami ez utóbbit illeti, az amerikai védelmi miniszter szerint egyetlen harmadik országnak sincs joga megvétózni a tagságot, így „Ukrajnának joga van külső beavatkozás nélkül döntenie jövőbeli külpolitikájáról”. Az orosz külügyminiszter egyébként Austin látogatása előtt egy nappal jelentette be, hogy országa felfüggeszti NATO-misszióját a Moszkva és a védelmi szövetség közötti növekvő feszültségek közepette – számolt be a Euronews. 

Fotó: Ukrainian Defense Ministry / Han / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés