Az afgán külügyminiszter fenyegetőzik, szerinte veszélyben lehet a világ biztonsága

2021. október 14. 7:55
Amír Hán Muttaki azt kérte a nemzetközi közösségtől, hogy oldják fel a hatályban lévő szankciókat, és tegyék lehetővé a bankok normális működését.

Az afganisztáni tálib kormány ügyvivő külügyminisztere arra intette a nyugati diplomatákat egy dohai tárgyaláson, hogy az egész világot közvetlenül érintő negatív biztonsági és gazdasági hatása lehet annak, ha szankciókkal gyengítik az új kabuli vezetést.

Amír Hán Muttaki egy kedden késő este kiadott közlemény szerint arra figyelmeztetett, hogy „senkinek sem érdeke gyengíteni az afgán kormányt”, mert az negatívan befolyásolná a világ biztonságát és a gazdasági migrációt.

A tálib mozgalom augusztus közepén döntötte meg az Egyesült Államok támogatását élvező kormány hatalmát. Azóta a helyzet stabilizálását nagyban nehezítik a nemzetközi szankciók: a bankok készpénzhiánnyal küzdenek, az állami tisztségviselők nem kapnak fizetést.

Újabb migrációs hullám indulhat

A közlemény szerint Muttaki azt kérte a nemzetközi közösségtől, hogy oldják fel a hatályban lévő szankciókat, és tegyék lehetővé a bankok normális működését, hogy az állam képes legyen fizetést adni az embereknek saját tartalékaiból, illetve nemzetközi pénzügyi segítséggel. Különösen az európai országokat aggasztja, hogy

ha az afgán gazdaság összeomlik, akkor tömegesen kelhetnek útra bevándorlók az országból.

Washington és az EU jelezte, hogy hajlandóak Afganisztánban humanitárius akciókat támogatni, de vonakodnak attól, hogy közvetlen támogatást nyújtsanak a táliboknak addig, amíg azok nem garantálják az emberi jogok, különösen a nők jogainak tiszteletben tartását.

(MTI)

A képen Amír Hán Muttaki (MTI/AP/Muhammad Farúk)

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Blöfföl a faszi egy jó nagyot, ehelyett inkább építené az élhető élet méltóságát a népének.
Szerintem elfogytak a tartalékok, nincs mit enni, közeleg az éhínség, és ilyenkor minden bevethető, - gondolja ez a f.sz, de persze egy szavát nem hiszi saját magának sem.
Persze, ők is amennyire hibás-bűnösök, annyira áldozatok is egyben.
A Soros-maffiáé, amely a fehér földrészek fekete-barna elárasztásáért mindent elkövet, rutinból polgárháborúk szervezésétől újabb polgárháborúkig ugyebár, a hárombetűs céggel összeragadva.

Addig ugrál, amíg bölcs Vezérünk rájuk küldi a Különleges Ászlóaljat, oszt jónapot!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés