Vizsgálóbizottság létrehozásáról állapodott meg az osztrák baloldal

2021. október 13. 18:22
Parlamenti vizsgálóbizottság létrehozásáról állapodtak meg Ausztriában a baloldali pártok. Célkeresztben Sebastian Kurz botránya.

A Szociáldemokrata Párt (SPÖ), az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és az Osztrák Liberális Fórum (NEOS) képviselőinek elképzelései szerint a tervezett parlamenti vizsgálódás a szombaton lemondott volt kancellárral, Sebastian Kurzcal közeli kapcsolatban állókat érintő korrupciós gyanúra, illetve az ÖVP vezetőinek az osztrák sajtóban kiszivárgott üzenetváltására terjedne ki.

A bizottság – amelynek létrehozását a parlamenti kormánytöbbség még megnehezítheti – az ellenzék reményei szerint a jövő hónapban megkezdheti munkáját, de a hírügynökségek számításai szerint a jövő évben mindenképpen.

A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség (WKStA) tíz embert, köztük Kurzot, magas rangú tanácsadókat, illetve egy közvélemény-kutató cég két alkalmazottját gyanúsítja azzal, hogy közpénz felhasználásával felmérési adatokat manipuláltak Kurznak kedvezően, amikor a pártelnöki, majd kancellári tisztségre pályázott. Kurz tagadja, hogy törvénytelenséget követett volna el.

A vizsgálóbizottság megalakításával kapcsolatban Kai Jan Krainer szociáldemokrata képviselő a szerdai bécsi sajtótájékoztatón azt mondta: szerintük amit az ügyből eddig láttak, az csak a jéghegy csúcsa.

Andreas Hanger, az ÖVP képviselője reagálásában felelősségteljes hozzáállásra szólította az ellenzéket, és leszögezte, hogy a vizsgálóbizottságnak létrejötte esetén korrekt feltáró munkát kell végeznie.

(MTI)

Címlapkép: MTI/EPA

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés