Aki újragondolja a textilművészet világát

III. évfolyam 41. szám | Meta - Feminens
2021. október 14.
A textilművészet mindig összekapcsolódott a használhatósággal, és a 21. század zajos környezetében új kihívásokra kell választ találnia. Söptei Eszterrel beszélgettünk az emberrel és környezetével együtt változni képes művészeti ágról.

Gacsályi Sára írása a Mandiner hetilapban.

„Ilyen típusú hely még nincs az országban: olyan ezer négyzetméteres gyermek- és ifjúsági kiállításon ügyködünk, amely nem mese- vagy játékmúzeum. Interaktív, formálható teret szeretnénk biztosítani, amely a felfedezés és a megismerés módszertanán alapul, aminek segítségével jobban megérthetjük magunkat és a világot. Nem akarunk egy múzeumhoz sem hasonlítani, de nem szeretnénk elfelejteni az alapokat: a kiállítás a Néprajzi Múzeum gyűjteményét mutatja majd be, csak nagyon új formában” – osztja meg Söptei Eszter, a budapesti intézmény munkatársa.

Szükségünk van a textilek adta lágyságra, melegségre, otthonosságra”

Eszter múzeumpedagógus, dizájn- és vizuáliskultúra-tanár, divat- és textiltervező, múzeumi koordinátor. Az élet­hosszig tartó tanulás elkötelezett híve, ezért is szeret múzeumpedagógusként minden korosztálynak újat adó, minél izgalmasabb projekteken dolgozni. A kívül-belül megújuló Néprajzi Múzeummal kapcsolatos kurátori munka – melyet hatodmagával végez – majd minden idejét leköti, de szakmai életének másik, párhuzamosan futó szálát sem szeretné elhanyagolni. Textilművészként térakusztikát javító anyagok és lakástextilek előállításán dolgozik.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés