A Lego eltávolítja a nemi sztereotípiákra utaló jeleket a játékaikról

2021. október 12. 8:19
A Lego.com oldalon a vásárlók már nem tudnak nemek szerint szűrni a játékaik között, ehelyett a weboldal témákat és tematikákat kínál fel.

Eltávolítja a nemi sztereotípiákra utaló jeleket a játékairól a Lego. A dán játékkészítő vállalat egy, a szülők és gyermekek viselkedéséről szóló kutatás miatt hozta meg ezt a döntést – írja a Guardian. A Lego által megrendelt globális felmérés szerint a lányok egyre szívesebben próbálják ki a fiúsnak tartott tevékenységeket, viszont ez fordítva már kevésbé igaz. A kutatásban megkérdezett fiúk 71 százaléka attól félt, hogy kigúnyolják őket, ha lányosnak tartott játékokkal játszanak, és ezt a félelmet a szülők többsége is osztja.

„A szülők jobban aggódnak amiatt, hogy a fiaikat kicsúfolják, ha a másik nemhez »tartozó«️ játékokkal játszanak. A társadalom még mindig többre tartja a férfiakkal kapcsolatos viselkedésmódokat, és amíg nem ismerik el, hogy a jellemzően nőkhöz kapcsolódó viselkedésmódok és tevékenységek is ugyanolyan értékesek vagy fontosak, addig a szülők és a gyerekek is csak óvatosan fogják ezeket elfogadni” – mondta Madeline Di Nonno, a nemek közötti egyenlőséggel foglalkozó Geena Davis Intézet vezetője.

Az általuk végzett kutatásban közel 7000 szülő, valamint 6 és 14 év közötti gyerekeik vettek részt a világ szinte minden tájáról. A felmérés szerint az apák és az anyák többsége kreatívabbnak tartja a férfiakat, a tudósokról és sportolókról hatszor nagyobb valószínűséggel gondolják azt, hogy férfiak, és több mint nyolcszor nagyobb valószínűséggel gondolják azt egy mérnökről, hogy férfi, mint azt, hogy nő. A Lego-csoport marketingvezetője, Julian Goldin szerint

keményen dolgoznak az ilyen sztereotípiák megcáfolásán.

Ennek részeként a Lego a jövőben nem fogja kommunikálni, hogy egy-egy készletük fiúknak vagy lányoknak szól inkább. „A Legóval hagyományosan inkább a fiúk játszanak, de ma már vannak olyan készleteink, amiket kifejezetten úgy terveztünk, hogy a fiúk és a lányok számára is vonzó legyen” – mondta Goldin. A Lego.com oldalon a vásárlók már nem tudnak nemek szerint szűrni a játékaik között, ehelyett a weboldal témákat és tematikákat kínál fel.

„A mi feladatunk most az, hogy bátorítsuk azokat a fiúkat és lányokat, akik nem a »hagyományosan nekik való«️ játékokkal szeretnének játszani” – tette hozzá a Lego marketingvezetője.

Fotó: THOMAS SAMSON / AFP

Összesen 79 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kíváncsi lennék a számokra, de tippem szerint a lego játékoknak főleg fiúk a fogyasztói. Legalábbis fiam legóival lányom nem nagyon játszott, ezzel szemben a "puzzle" kirakósokat sokkal jobban kedvelte (Ps. Ugyanitt egy vödör legójáték eladó.)

gyartsanak olyan legot ahol nem butyok-lyuk hanem lyuk-lyuk vagy butyok-butyok mukodik.
ha sikerult, akkor szoljanak...

Unalmas már ez a sok szivárványos faszszopó multi.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés