Franciaország migrációs megállapodást akar az EU és Nagy-Britannia között

2021. október 10. 22:56
A terv szerepelni fog a soros francia EU-elnökség napirendjén.

Franciaország migrációs megállapodást szorgalmaz az Európai Unió és Nagy-Britannia között ezzel rendezve az illegális bevándorlók miatti vitát London és Párizs között – jelentette ki Gérald Darmanin francia belügyminiszter. Darmanin szombaton ellátogatott a franciaországi Loon-Plage és Marck partvidéki településekre, ahonnan szinte naponta próbálnak migránsok csónakokon átkelni a szigetország területére. 

Kiemelte, hogy olyan uniós egyezségre van szükség, amely megoldaná a menedékkérelmek, a kitoloncolások és a családegyesítések kérdéseit. Mint mondta,

ez a projekt szerepelni fog Franciaország 2022 januárjával kezdődő, európai uniós soros elnökségének napirendjén. 

A francia miniszter egyben felszólította a brit kormányt, hogy folyósítsa a határvédelmi feladatokra júliusban megígért 62,7 millió eurót.    

Priti Patel brit belügyminiszter szeptemberben jelezte, hogy a londoni vezetés visszatartja a forrásokat, amennyiben Párizs nem akadályozza meg erélyesebben a migránsokkal teli bárkák útnak indulását. A PA brit hírügynökség összesítése szerint az idén eddig több mint tizenhétezer illegális bevándorló érte el az angol partokat a La Manche-csatornán keresztül. A brit belügyi tárca szerint tavaly a Franciaország és Nagy-Britannia közötti tengerszoroson 8417 menedékkérő kelt át.

(MTI/dpa)

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés