Ismét kórházba került a cseh elnök

2021. október 10. 19:24
Milos Zeman két hete betegállományban van.

Milos Zeman cseh államfőt vasárnap délben váratlanul újra a prágai Központi Katonai Kórházba szállították – közölte a CTK hírügynökség a kórház szóvivőjére hivatkozva.

Az államfő orvosa, Miroslav Zavoral vasárnap délután sajtótájékoztatón közölte, hogy az államfőt az ő javaslatára szállították kórházba. Zavoral, aki a katonai kórház igazgatója is, leszögezte:

az orvosok pontosan tudják, mi a baja az államfőnek, és azt megfelelő módon kezelik. 

Ugyanakkor jelezte, nem mondhatja el, hogy Milos Zeman milyen betegségben szenved, mert nem kapott erre felhatalmazást az államfőtől. 

Találkozott Babissal a cseh elnök

Milos Zeman délelőtt találkozott Andrej Babis miniszterelnökkel, akinek eddig kormányzó mozgalma a hét végén elveszítette a képviselőházi választást. Babis röviddel a mentőkocsi Lányba érkezése előtt elhagyta az elnöki rezidenciát, de újságíróknak nem nyilatkozott. 

A kormányfő szombaton azt nyilatkozta, hogy találkozása az államfővel már    korábban be volt tervezve, s  annak közvetlenül nem témája a választási eredmény. A Lidovky.cz hírportál megbízható forrásokból úgy értesült: a választási eredményről mégis szó esett a rövid találkozón, de Andrej Babis nem kapott megbízatást kormányalakítási tárgyalásokra. „Igen, ezt megerősíthetem. Ha ez megtörtént volna, akkor arról rendes úton tájékoztatást adunk” – erősítette meg az értesülést Jirí Ovcácek elnöki szóvivő.  

A szóvivő pénteken jelentette be, hogy

Zeman már két hete betegállományban van,

de ez nem akadályozza államfői feladatainak ellátásában. A betegségre való tekintettel Zeman következő napokra tervezett programját lemondták. Szeptember második felében a 77éves politikus, akinek második elnöki mandátuma 2023 márciusában jár le, nyolc éjszakát töltött a prágai Központi Katonai Kórházban, ami eddigi elnöksége alatt a kórházban eltöltött leghosszabb idő. 

Zeman orvosa javaslatára úgy döntött, hogy ezúttal nem Prágában, hanem az államfők vidéki székhelyén, a Lány kastélyban adja le szavazatát. A cseh sajtóban az utóbbi napokban számos találgatás látott napvilágot Milos Zeman egészségi állapotával kapcsolatban. Az elnöki hivatal mindezeket alaptalan spekulációknak minősítette és nem kommentálta. Az államfőnek komoly szerepe van a választások után felálló új kormányról folytatott tárgyalásokban. 

A kormányalakítási tárgyalásokat Andrej Babis szombati bejelentése szerint szerdán kellett volna elkezdeni. A közszolgálati hírtelevízió viszont vasárnap úgy értesült, hogy a tárgyalások nem szerdán, de csak egy hét múlva kezdődhetnek. Mindez az államfő egészségi állapotának függvénye – jegyezte meg a televízió.  

(MTI)

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés