Felavatták Kossuth Lajos mellszobrát a New York állambeli Buffalóban

2021. október 3. 7:49
Az amerikai-magyar diplomáciai kapcsolatok 100. évfordulója, valamint a közelgő október 6-i nemzeti gyásznap alkalmából ünnepélyes keretek között felavatták szombaton Kossuth Lajos mellszobrát a New York állambeli Buffalóban.

Pásztor István, Magyarország New York-i főkonzulja, B. Nagy Péter, a magyar diaszpóráért felelős különmegbízott konzul, Forgách Péter, Magyarország buffalói tiszteletbeli konzulja, továbbá James J. Maher, a Niagara Egyetem rektora közösen avatták fel az alkotást. Magyarország New York-i Főkonzulátusának tájékoztatása szerint a Niagara Egyetem központi épülete mellett elhelyezett szobor egyrészt

Kossuth Lajos 1852. május 22-én, a Niagara vízesésnél tett látogatásának állít emléket,

másrészt a 19-20. században az Egyesült Államokba emigrált magyarok előtt tiszteleg.

Mint írják, Kossuth Lajos volt a második személyiség az amerikai történelemben, aki kiérdemelte „a nemzet vendége” címet.

„Erőfeszítései, amelyekkel próbálta életben tartani a magyar szabadságharc eszméit, nagy hatással voltak az amerikai nemzetre is. Számos amerikai elnök, köztük Abraham Lincoln és John F. Kennedy is több alkalommal idézett tőle” – áll a közleményben. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával megvalósult szobor avatásán B. Nagy Péter azt mondta: „a szoborállítás kapcsán soha nem látott – államokat átívelő – összefogás valósult meg a helyi magyar közösségen belül”.

James J. Mahernek Áder János köztársasági elnök a magyar-amerikai oktatási, illetve kulturális kapcsolatok fejlesztése, valamint a buffalói magyarság identitásának és kultúrájának megőrzése érdekében végzett munkája elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta. Az elismerést Pásztor István főkonzul adta át a Niagara Egyetem rektorának.

(MTI)

Fotó: Jürgen Schwenkenbecher / picture alliance / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mert helyretette az állandóan panaszkodókat:

„A magyar fajú nép sorsa egy hajszálnyival sem volt enyhébb a többi fajú népek sorsánál; a nem magyar fajú nép sorsa egy hajszálnyival sem volt terhesebb a magyarénál. Egyenlően osztotta a törvény a jogokat a kiváltságos osztályoknak fajkülönbség nélkül: egyenlően terhelte a népet kötelességekkel, szintúgy fajkülönbség nélkül.”
(Idézi Kossuthot a Szombat 1991. március 1-i száma.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában